Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

Ivica Kostelić - S bojnog polja na operaciju


Napisao: Kruno Petrinović
Snimio: Matko Stanković
ISSN: 1330-797-5


Među dvije tisuće Hrvata ludih za airsoftom, momčadskom simulacijom ratnih igara u prirodi, od prošlog tjedna se nalazi i najbolji svjetski skijaš, 31-godišnji Ivica Kostelić. Od malih nogu fasciniran vojničkom disciplinom, ratnom strategijom velikih osvajača i bitaka - ponajviše zahvaljujući odgojnim metodama i pričama svog oca i trenera Ante Kostelića - ovogdišnji osvajač Svjetskog kupa totalno se "zapalio" za sve popularniju mušku zabavu u kojoj veliki dečki ostvaruju svoje dječačke snove o herojskim podvizima. Na turnir airsofta, koji se prošli tjedan održavao na Medvednici, doveo ga je Glorijin fotograf Matko Stanković - i to u kratkoj stanci između treninga i odlaska na novu operaciju koljena u švicarskom Baselu.
Jedno od rijetkih slobodnih prije podneva tako je proveo s ekipom od petnasetak "plaćenika", a u avanturi su mu se pridružili i kolege iz skijaške reprezentacije Natko Zrnčić Dim i Tin Široki. U kompleks bivšeg sanatorija Brestovac dečki su stigli u punoj opremi, odjeveni u maskirne odore. Ivica Kostelić nosio je i zaštitne naočale te repliku američke jurišne puške, koju je nabavio od jednog ljubitelja airsofta, a uoči bitke lice je namazao maskirnim bojama, kako bi se potpuno stopio sa šumskim okolišem. Ivici to nije bio prvi put da nosi uniformu: vojni rok odslužio je 1999. u Sportskoj satniji HV-a, a znanje s obuke dobro mu je došlo na prvom turniru u airsoftu.

klikni za veću sliku

U ekipu se odlično uklopio, jer među "plaćenicima" nema hijerahije niti zapovjednika. Svatko dolazi odjeven i opremljen kako želi pa na kraju svi izgledaju različito. Najboljem svjetskom skijašu trebalo je pola sata da se "prešalta" sa skijaškog na vojnički teren. Najprije se, doduše šuljao i skrivao po šumi, tražeći najbolju poziciju da iz zasjede udari na protivnika - umjesto da s kolegama juriša na protivnički tabor i pokuša osvojiti njihovu zastavu. No, ubrzo je shatio da takva taktika, s manje pucanja i više patroliraja, nije dobra za brze vojničke akcije. Na Brestovcu se, naime, igralo vrlo dinamično, po principu "pucaj na sve što se miče", pa su dečki za četiri sata odradili pet bitaka. Ivica je u njima skupio pet bodova, što znači da je pet protivnika izbacio iz igre, a dvaput je i sam bio pogođen plastičnim metkom i morao je sa strane pričekati kraj dvoboja.

klikni za veću sliku

Molba Ministarstvu obrane
Istina, mnoge cure vole dečke u uniformama, no mnogim dečkima - poput Ivice to nije razlog zašto se u njima dobro osjećaju. On se naprosto "pali" na sve što ima veze s vojskom. Tako je prije dva mjeseca Hrvatski skijaši savez u njegovo ime poslao Ministarstvu obrane molbu - da mu se omogući let nadzvučnim borbenim zrakoplovom. Želja mu je ostala neispunjena jer je nemoguće naći opravdanje za let civila u vojnom dvosjedu, pa se zasad morao zadovoljiti "ratovanjem" s plastičnim mecima. Iz ovog rata se, srećom, vratio bez ikakvih ozljeda - iako meci promjera šest milimetara znaju ostaviti traga na koži.
Airsoft je fenomenalna zabava i kondicijski trening, a ako imaš zaštitnu odjeću, ne može ti se dogoditi ni ogrebotina - rekao je Ivica Kostelić, kome je velika želja da se jednog dana okuša i na velikom, višednevnom turniru. Jer koliko se zapalio za airsoft, najbolje govori podatak da ga kući s prvog turnira nisu potjerali ni umor ni dosada nego - mrak.


Post je objavljen 26.04.2011. u 10:19 sati.