Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Uz Prosvjednu šetnju Zagreb-Krk: Kako je bilo nekad...


Pred Prosvjedni marš Zagreb-Krk, koji počinje danas u 7, podsjetila me Drugarica Ljilja iz Osijeka na jedan slični poduhvat prije osam godina. U to doba, 15. veljače 2003., bio je održan i veliki skup "Dosta je ratova", protiv napada na Irak (koji će uslijediti u ožujku), na Jelačić Platzu u Zagrebu. Pa evo, da mlađi vide, da imaju predhodnike, a stari da se sjete mladosti. cool

Dosta je ratova 2003

Arhiva iz : Vjesnik, Večernji list, HRT,itd

OSIJEK-VUKOVAR, 1. ožujka.2003. - Pet aktivista vukovarske Mirovne grupe mladih Dunav i osječkih udruga Osječki zeleni-slobodni pokret i Iskorak krenulo je jutros pješice na mirovni marš, iz Vukovara prema Zagrebu kako bi time izrazili svoje protivljenje ratu u Iraku. Predstavnici mirovnjačkih udruga iz Vukovara i Osijeka udruga, na putu prema Zagrebu krenuli su najprije prema Osijeku, gdje očekuju da će s njima u mirovni pohod za nenasilno rješenje iračke krize krenuti određeni broj prosvjednika-protivnika američkog napada na Irak. Predstavnici mirovnih udruga procjenjuju da će do Zagreba pješačiti od četiri do pet dana.

ZAGREB, 7. ožujka – U znak protivljenja ratu u Iraku i podrške Vlade napadima na Irak četvero aktivista udruge Osječki zeleni-slobodni pokret izdržalo je propješačeći put od Vukovara do Zagreba i u petak u podne, nakon sedam dana hoda, stiglo pred zgradu Vlade na Markovom trgu. Umjesto premjera kojem su htjeli uručiti peticiju sa oko desetak tisuća potpisa koju su prikupili na svom putu dočekalo ih je osam specijalaca.Nakon sat vremena čekanja i poziva na megafon da netko iz Vlade dođe po peticiju, ušli su u zgradu Vladu i uručili je administratorici koja je obećala da će je Račan dobiti do kraja dana. »Svojim - da - ratu u Iraku Vlada je potpisala smrt tisuće ljudi, a mi ne želimo da se ubija u ime stanovnika Hrvatske. Od Vlade zato traižmo da provede referendum na kojem će se ljudi izjasniti za ili protiv rata«, istaknula je jedna od pješakinja-aktivistica.»Mi iz Slavonije znamo to je rat, a njegove posljedice osjećat ćemo još godinama«. Aktiviste su na putu duž Podravske magistrale bodrili tamošnji stanovnici koji su im donosili osvježenje i potpisivali protiv rata. Doček i podršku aktivistima pred Vladom pružili su i članovi Građanske inicijative Dosta je ratova.



Post je objavljen 25.04.2011. u 00:31 sati.