Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Rite (2011)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Američki svećenik koji je na pragu odustajanja od Crkve i redovništva dobiva poziv iz Vatikana kako bi otišao na seminare koji se tiču egzorcizma. I dalje sumnjajući u svoj poziv, upoznaje oca Lucasa, iskusnog egzorcista u prolazi kroz mnoge slučajeve da bi se na kraju uvjerio u pravu istinu.



Legendarnog glumca Anthonya Hopkinsa vidjeli smo prošle godine u filmu Wolfman, koji je nažalost ispao puno lošiji nego što se to od njega očekivalo. Ipak, razveselila me vijest o tome da Hopkins glumi u još jednom horroru koji je izašao početkom ove godine, navedeni The Rite iliti naški Obred. Znate da sam uvijek privrženiji filmovima religiozne tematike, kao što sam i serijskim ubojicama i zombijima, tako da sam sa veseljem krenuo u gledanje ovog djelca. Uz Sanctum i Battle: Los Angeles koji su ispali sasvim OK filmovi, dobio sam i ovaj film pa sam zanemario gledanje u kinu jer idem danas na put i odlučio sam ga pogledati u kućnoj atmosferi. Kritike za film su bile sasvim prosječne, nekima se svidio više i od samog Exorcista, a nekima je ispao veći šrot u zadnje vrijeme. Osobno, ne bih se opredijelio ni na jednu stranu, The Rite je meni ispao dobar film kojeg bi trebalo popratiti, ali uz dobru količinu mana koju su se itekako mogle izbjeći, što u pisanju scenarija, što sa mlakom glumom, što sa dijalozima i što sa idejom općenito. Film je trajanja skoro pa 2 sata, dosta je prohodan i može ga se bez velikih teškoća odgledati.



Iako je definitivno bolji od Wolfmana (uspoređujem ta dva filma samo zbog Hopkinsa), Rite ima dosta pogrešaka i po meni nije čak ni trebao biti film za kino, ali eto, čuo sam da nije uopće imao lošu zaradu. Težina posla je ipak većinom pala na Hopkinsa koji je briljirao u filmu. Apsolutno mi se sviđa svaka scena s njim i sve dijelove filma koji se tiču njega. Drugi glumac, koji se vodi i kao glavni je Colin O'Donoghue koji je u većini slučajeva bio premlak i preštur. Njegova baby faca nikako ne pripada ovom kalibru horrora, a pogotovo ne glavnoj ulozi. Alice Braga koja utjelovljuje Angeline je lijepa, sposobna i dosta prirodna u filmu. Pri sredini filma osjeti se neka blaga sporost u radnji, nikako da se nešto konkretno počne događati, a sada ću navesti i najveću manu filma: ideja. Sinopsis koji sam pročitao na imdb-u je nažalost temeljna, ali ni imalo sažetija radnja filma. Ustvari, film praktički nema neku svrhu, osim prikazati neke slučajeve sa egzorcizmom. Bojim se da bi ovaj koncept više odgovarao nekakvom dokumentarcu jer film nema nekih elementarnih zbivanja. Kada pogledate, shvatit ćete vjerojatno o čemu govorim.



U principu, The Rite je ok filmić, ima zanimljivu tematiku, brzo prođe iako dugo traje za horror, lijepo je vidjeti neke efekte u filmu i naravno, neumornog Hopkinsa. Sad...ako volite ovakve tipove horrora, popratite ga. Ako ne, nećete puno toga propustiti. Ne vjerujem da će mi ostati u nekom sjećanju, Rite i Wolfman su nažalost sve samo ne jako dobri filmovi.

Post je objavljen 24.04.2011. u 16:49 sati.