Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Branitelji na Trgu prosvjeduju štrajkom glađu - do kraja...

"Četvorici hrvatskih branitelja – Mariju Biberu, Božidaru Moru, Ivanu Veličkom i Branimiru Dediću – koji su zbog haaške presude generalima Gotovini i Markaču jučer u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića počeli štrajk glađu, danas ujutro pridružio se još jedan njihov kolega – Zvonko zvani Tigar, pripadnik 1. gardijske brigade.

– Štrajkamo glađu zbog sramotne presude našim generalima koja je ujedno i presuda cijelom hrvatskom narodu – kazao je Velički, pripadnik samostalne satnije Kobri iz Novog Zagreba. Dedić, pripadnik 5. gardijske brigade, istaknuo je da traže oslobađajuće presude za svoje prijatelje koji su sada osuđeni u Haagu.

– Vidjevši kakvu žrtvu zbog nakaradne presude generalima prinose ovi dečki, nisam mogao ostati i čamiti doma već sam im se odlučio pridružiti. A među ljudima koji nam prilaze i daju podršku volio bih vidjeti i borce za ljudska prava jer smo mi meta za odstrel. Najprije su nas lupali granatama, a sad nas lupaju sudskim presudama – rekao je Tigar. U 24 sata knjigu potpore braniteljskim nastojanjima potpisalo je oko 1100 ljudi."

Večernji, 19.4

Jutarnji

četvrtak, 21.travanj 2011
Pripadnici 4. gardijske poduprli branitelje u štrajku

Pripadnici 4. gardijske brigade "Pauci" posjetili su poslijepodne skupinu hrvatskih branitelja koji zbog haaške presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču od utorka štrajkaju glađu na zagrebačkome Trgu bana Jelačića.

Oni su došli poduprijeti skupinu branitelja u štrajku pošto ih je primio predsjednik Ivo Josipović, koji ih je danas odlikovao Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka.

"Ovo je posjet potpore. Kad smo 1991. bili skupa, moramo i sada biti skupa", izjavio je jedan od pripadnika 4. gardijske brigade objašnjavajući razlog posjeta braniteljima u štrajku.

Štrajk glađu pred Jelačićevim spomenikom na zagrebačkome glavnom trgu počelo je pet branitelja, a taj se broj u međuvremenu povećao na devet.

Tvrde kako će štrajkati "do kraja" jer je Domovinski rat bio obrambeni, a ne udruženi zločinački pothvat, kako stoji u nepravomoćnoj haaškoj presudi hrvatskim generalima.

"Ovdje smo zbog sramotne presude generalima. Zasad ne ćemo izlaziti sa zahtjevima, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati i onda ćemo reći svoje zahtjeve i ciljeve", rekao je jedan od branitelja u štrajku, koji je najavio da će im se od sutra pridružiti još dvojica štrajkaša. (H)

Dalmacija news






Post je objavljen 22.04.2011. u 13:07 sati.