Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

voda izvor života

Koliko vode trebamo piti


Voda je jedan od onih osnovnih životnih elemenata bez kojih ne možemo živjeti. Većina nas naučila je da je za očuvanje zdravlja, kao i svježe kože nužno piti osam čaša vode dnevno. Međutim, najnovija istraživanja dovode tu preporuku pod povećalo.
Voda je, naravno, najbolji izbor za utažavanje žeđi i pomaže smanjenju suviška kilograma, tvrdi Mireille Guiliano, autorica bestselera "Francuskinje se ne debljaju".

Pij kad si žedan!

Studija iz 2002. g. publicirana u American Journal of Physiology tvrdi da je našem organizmu potrebno više od osam čaša vode dnevno. Dr. Heinz Valtin s Institute of Medicine (IOM) savjetuje da normalne, zdrave odrasle osobe trebaju jednostavno piti kad su žedni.

Veću količinu vode moraju piti osobe u posebnim medicinskim uvjetima kao što su sportaši, teški fizički radnici kao i osobe koje rade pod visokim temperaturama. Institute of Medicine (IOM) preporučuje 11 čaša vode za žene, a 15 za muškarce pri čemu je uračunata sva količina tekućine unesena u organizam, kako u pićima, tako iu hrani. Otprilike 80 posto unosa tekućine dolazi iz vode i pića, a 20 posto iz hrane. Američka udruga za prehranu navodi hranu s visokim sadržajem vode. Najviše je ima u zelenoj salati (95 posto), slijede lubenica (92), brokula (91), grejp (91), mlijeko (89), sok od naranče (88), mrkva (87), jogurt (85) i jabuke (84 posto).

Fizička aktivnost, vrućina i vlaga povećavaju potrebu za tekućinom. U takvim situacijama poželjno je bocu s vodom držati u blizini i redovito piti da bi se izbjegla dehidracija.

Kome treba više?

Aktivnim sportašima preporučuju se sportska pića koja sadrže elektrolite kako bi nadoknadili njihov gubitak.

Također bolesna stanja povezana s povišenom temperaturom, povraćanjem, proljevom i čestim mokrenjem zahtijevaju nadoknadu tekućine. Stručnjaci ne spominju gornju granicu unosa tekućine.

- Intoksikacija (trovanje) vodom je vrlo rijetka, iako se može javiti. Iznimno zna završiti i smrtnim slučajem, izjavljuje dr.. David Perlow, urolog iz Atlante. Istraživanje provedeno na Bostonskom maratonu pokazalo je da jedan od tri trkača pije previše vode.

- Vjerujte svom instinktu i pijte kad su vam usta suha, savjetuje dr.. Perlovv. Za zdrave ljude optimalna su sedam do 12 odlazaka na toalet dnevno u ljetnim mjesecima.

Voda ne potiskuje glad

Godinama se vjerovalo da voda potiskuje glad, iako dr.. Barbara Rolls tvrdi da se žeđ i glad reguliraju različitim mehanizmima. Najnovija studija sa Penn State Universitv provedena je među osobama koje su pile vodu tijekom obroka. - U našim istraživanjima nismo primijetili gubitak težine među osobama koje su pile vodu tijekom jela. Jedini način kako ispijanje vode može pomoći gubljenju kilograma je unos niskokaloričnih pića ili hrane, savjetuje dr.. Rolls.


Post je objavljen 21.04.2011. u 17:36 sati.