Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Foto-mobiteli

U samom početku svoje egzistencije, mobilni telefoni su imali dvije funkcije - telefoniranje i slanje SMS poruka. Međutim u silnoj borbi za tržište, proizvođači su u mobilne telefone počeli ugrađivati dodatne opcije. Tako da danas postoje i tzv. "smatrphone" mobiteli koji su više minijaturna računala nego telefoni; omogućavaju pristup internetu, slanje e-maila, i mnoge druge opcije, uključujući i snimanje slike i videa.

Tako se u zadnje vrijeme često javjaju polemike oko toga je li bolje uzeti dva uređaja (jeftiniji mobitel i zasebni fotoaparat), ili uložiti u skupi mobitel sa što boljom kamerom. No neke stvari treba svakako uzeti u obzir:

Većina jeftinijih mobitela s ugrađenom kamerom imaju manju rezoluciju od pravih fotoaparata. Također, često su automatski, i nemaju nikakvu mogućnost kontrole ekspozicije (blenda, vrijeme, iso). To u slučajevima nedostatka svijetla redovito rezultira mutnim i vrlo zrnatim (tj. potpuno neupotrebljivim) snimkama.

Isto tako, za razliku od pravih fotoaparata, mobiteli s kamerom u najvećem broju slučajeva nemaju zoom opciju, a ako je imaju, najčešće se ne radi o optičkom zoomu već o digitalnom koji još dodatno smanjuje kvalitetu snimaka (jer da bi približio kadar doslovno reže snimku). Također, sama optika na mobitelima je redovito manje kvalitetna od one u fotoaparatima.

Za nekoga kome je bitno da ima uz sebe nešto čime može u nuždi zabilježiti kakvu sliku ili video, mobiteli s kamerom mogu biti dostatna opcija. No za bilo kakvo iole ozbiljnije bavljenje fotografijom, pravi fotoaparat (makar i kompaktni sa nekoliko opcija podešavanja ekspozicije) je daleko bolji izbor.


Post je objavljen 12.05.2011. u 00:00 sati.