Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

Marketing

Led Zeppelin - Led Zeppelin III (1970)

Legendarni treći album Led Zeppelina dobio sam na preslušavanje od svog prijatelja Igora, kojeg danas više nema. Moram priznati da me na prvo slušanje taj LP nije oduševio, bio sam pod dojmom njihovog četvrtog albuma. Smatrao sam tada početkom devedestih da je trica aranžerski pomalo blijeda u odnosu na četvrti album.

Bilo je potrebno nekoliko preslušavanja LP - ja da se naviknem na njega. Mislim da je problem bio što je grupa na ploči koristilla elemente engleske narodne glazbe u pjesmama Friends, Gallows Pole, That's the Way, Born - Y - Aur - Stomp.

Značajno je reći da zadnja pjesma na albumu Hats off to Roy Harper, obrada američkog delta bluesa Charlesa Obscurea.

Na ovoj ploči za mene su hitovi Immigrant Song, napravljena u pravom Hard Rock aranžmanu Led Zeppelina, zatim prekrasan zeppelinovski blues Since I've Been Loving You, i Out In The Tiles, koja kao da je skinuta s četvrtog albuma. Svi hitovi u biti drže album, da ne bude blijed.

Na LP se nalazi i legendarna balada Tangerine u kojoj se ističe prekrasan vokal frontmena Led Zeppelina Roberta Planta, a odsvirana je korektno.

Zaključno možemo reći da je ovaj LP aranžerski spoj Hard Rocka engleske narodne glazbe, i američkog delta bluesa, s tim da su ovi tradicionalni elementi engleske narodne glazbe jako naglašeni. Zato mislim da je album glazbeno podnošljiv. On je dobar, ali ne i savršen.

Photobucket

Popis pjesama:

Side one:
1. "Immigrant Song" Page, Plant 2:26
2. "Friends" Page, Plant 3:55
3. "Celebration Day" Jones, Page, Plant 3:29
4. "Since I've Been Loving You" Jones, Page, Plant 7:25
5. "Out on the Tiles" Bonham, Page, Plant 4:04

Side two:

1. "Gallows Pole" trad., arr. Page, Plant 4:58
2. "Tangerine" Page 3:12
3. "That's the Way" Page, Plant 5:38
4. "Bron-Y-Aur Stomp" Jones, Page, Plant 4:20
5. "Hats Off to (Roy) Harper" trad., arr. Charles Obscure 3:41


PREUZMI

PREUZMI 2



Post je objavljen 20.04.2011. u 07:58 sati.