Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribac

Marketing

It's Britney... twat!

Dakle, dakle, svašta sam ovdje od glazbe predstavljao ali da ću ozbiljnije se pozbaviti pop-princezom i to cijelim postom nisam mislio. No kako se sve mjenja tako i ja a bome i naslov pop princeze se može pomalo razmisliti. Sve u svemu odličan album. Bez ironije, koliko god u suprotnosti bila iduća rečenica.

britney femme fatale


Auto-tune do daske sa velikim brojem producenata daje komercijalan prozivod bez previše osobnosti od Britney koja donosi samo ime brenda sa tekstovima koje ne bi dali svojoj djeci da slušaju. Sad kad sam rekao sve loše ostaje samo odlične stvari, pa nemojte odustati od novog albuma nakon prethodne rečenice. Brit se polako izvlači iz kategorije tinejdžerske zvijezde koju odrasli slušaju samo u guilty pleasure kategoriji. Nakon već poznatog brijanja glave čekali smo pravi povratak. Blackout je najavio promjenu zvuka no bio je prezbrćkan i nikako evergreen. Circus je pokušao balansirati staro i novo no i to je bilo traljavo, a Femme Fatale ne napušta pop, no prepušta dominaciju elektro zvuku. Idealan album za ljeto, fitness klubove i spremanje za van. Partijana od početka do kraja bez iti jedne balade sa produkcijom za skinut kapu. Oni koji preferiraju laganice i akustiku, mogu sad napustiti ovaj post.

Jedna od najboljih stvari sa albuma i trenutni sigl je Till the World Ends (klik na spot dolje) i klasična je klupska stvar koja će se vrtjeti neko dulje vrijeme. Hold it Against Me već znaju i vrapci na grani jerbo je bio najavni singl sa čudnim spotom ali dobrim zvukom koji mene osobno nije na prvu oduševio. Inside Out uspori tempo i očito je da je make-out pjesma i sugerira znat-već-što (kao i 99% tekstova ovdje) sa referencom na "...Baby One More Time". I Wanna Go ponovno ubrzava, ima jednostavan refren i lako pamtljivu fućkajuću melodiju na mostu. How I Roll ima neozbiljnu notu i ako bi ju ikako opisao najbolje bi pristajao opis žvakaće gume, u prijevodu zaigrana. Na Drop Dead (Beautiful) predstavlja frišku repericu Sabi o kojoj neznam ništa, no pjesma ima najdiskutabilniji tekst. Seal it With a Kiss predstavlja jedan od dva trenutka kad će vam otpasti uši od baseva ali na dobar način. Takav idući trenutak je odmah iza naziva Big Fat Bass (duh!) gdje gostuje will.i.am i pametno maskira trouble u treble i base u bass pa tekst "I can be you treble baby/You can be my bass" dobiva dvostruko značenje. Trouble For Me daje malo ozbiljniji ton no ništa inventivnije. Trip To Your Heart je uvodom ispala iz najboljih dana dance groznice i ako se treba birati najsvjetliju točku albuma (zvukom, ne nužno i kvalitetom) to je onda to. Gasoline poušavam biti neustrašiva oda samostalnosti sa oštrijim zvukom no na kraju ipak postaje poziv na parenje. I onda na kraju se sve usere (pardon my french) sa pjesmom Criminal gdje se ispričava mami što voli kriminalca, a sama pjesma ne zna bi li bila balada, rock ili dance.

Dubina albuma ne postoji, no to ne znači da je "Femme Fatale" loš ili bezuspješan. Nedvojbeno je donjela electro-pop silu koja će nas drmati dulje vremena s porukom voulez-vous coucher avec moi. Black Eyed Peas su sa svoja posljednja dva albuma najavili da ostaju na pionirskom polju electro-pop-dance ritma koje je do sada imalo samo one-hit wondere, a Britney ih sljedi kao prvi pošteni primjer. Nevina slatkica sa kraja 90-ih je definitivno nestala. Što joj drugo ostaje gdje mlađa konkurencija u svojim plesnim pozivima pokazuje puninu nade i boljeg sutra? Ona nam tu iluziju nakon nekoliko rehabilitajcija, podosta ispada i silovanja od strane medija nikako ne može prodati. Ali zato može nakon svega zaplesati pobjednički ples koji za žrtvu ima staru nevinost. Femme Fatale? Ne baš. Avantura i akcija? Definitivno.



Pozdravno, Ribac

Post je objavljen 19.04.2011. u 10:00 sati.