Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing

Savršenstvo zvano spektakl "The Wall" Rogera Watersa (Pink Floyd)

Roger Waters, Arena Zagreb - 13.4.

Prvo nešto slika:











Ispričat ću vam jednu priču:
bila jednom jedna curica koja je imala teško djetinjstvo i dosta starijeg brata. Curica se borila sa svojim strahovima i problemima tako što je mlatila klince koji su bili zločesti prema njoj, a sve ostalo na što nije mogla utjecati anulirala je živeći u svom svijetu glazbe. Upijala je kao spužva sve što je imalo notni zapis. Stariji brat je pak bio skroz introvertan. Neko vrijeme. I svako je malo putovao u Graz kupovat originalke Pink Floyda. Curici nije baš (u to vrijeme) bilo jasno kako će braco uz pomoć takve psihodelične glazbe prevazići probleme. (Ona je tada slušala ABBU, Smokie, Joan Jett, Elvisa i Mišu Kovača) .
I brat jedan dan donese veliki bijeli dupli album zvan „The Wall“ . Opet Pink Floyda. Veli curica braci: „Da nisi ti malo pretjerao s tim Pinkom? Malo je ovo čudan izdanak benda, kaj nije?“. Kaže braco: „Ja sam taj Pink“.
Fast forward par godina. Braco postane ex-Pink, sagradio je i srušio vlastiti Zid, ali samo u svojoj glavi. Curica postala cura, prestala mlatiti klince i otišla u Berlin pomoći srušiti ONAJ Zid. Brat se preselio i u gunguli selidbe, Seka je maznula sve njegove ploče Pink Floyda, a on je počeo slušati Vangelisa, Kitara i Eltona Johna.
I sve ovo vrijeme čekali su da se Barret, Wright, Gilmour i Waters prestanu svađati i krenu opet na turneju koja bi po mogućnosti zahvatila i Europu zvanu Balkan. Nakon još 10-tak godina kaže Braco Seki baš kada je ova odlazila u London: „Njih treba namlatiti.“ Uto umre Wright. SAD tek nećemo nikad doživjeti Pink Floyd u Hrvatskoj.
A kad ono, Waters odlučio da svoj The Wall prezentira sam i sakupio elitnu ekipu muzičara, tehničara, light i ton majstora, producenata itd. I objavi da dolazi u Zagreb. Pogledaju se Braco i Seka i reče Seka: „Divno! Pa to je najbliže Pink Floydu što ćemo ikada čuti uživo!“ Veli Braco (i još neki): „Stari prdonja mi tu foru slaganja, preslagivanja i razbijanja Zida prodaje već 30 godina. Ja neću ići.“
I ode Seka sama sinoć na koncert. Je li Pink Floydov „The Wall“ Pink Floydov ili Roger Watersov? Samo budala misli da je Floydov. To je Waters od A – Ž. Ako je i prdonja i stari i mrgudni svađalica, i ako netko sumnja da tip ima podeblji karton kod psihića – sve to je deplasirano i totalno nebitno. Briga me jel 'on taj svoj Zid preslaguje godina i kome je sve dosadan s njim.









Ono što mene briga je da smo sinoć vidjeli savršenstvo na svakoj razini što se tiče nečega zvano live svirka. I da je to nije bio (samo) koncert i spektakl već umjetnički zaokružena cjelina s repom i glavom – pričom (sviđala vam se ili ne – nebitno, ima je) - s uključenim svim segmentima umjetnosti, djelomičnom projekcijom filma „The Wall“, fotografijom, zvukom, produkcijom, lightom i – glazbom.




ovdje je pisalo: "Da li vjerujete u Vladu?" Odgovor je bio: "No fuckin' way!" na engl. i na hrvatskom: "Nema jebene šanse!"




foto by: Roman Romanski


foto by: Roman Romanski

O da glazbom. Ne, nitko ne može zamijeniti David Gilmoura na solažama. O da, svi smo zamijenjivi pa tako i on. Drugi Dave (Dave Kilminster) je na ovoj turneji ježio sve dlake koji homo sapiens na sebi ima s tim solažama i dodao još nešto svoje, na „Comfortambly Numb“ naročito.
Koncert Rogera Watersa se ne može prepričati, osim ako ne odemo na kavu koja će trajati barem dva sata koliko traje „The Wall“ i barem dvije runde , a za one koji silom hoće neke detalje evo ih: koncert je bio podijeljen na dva dijela - prvi jedna ploča/CD, pauza od 15 minuta i drugi dio (druga ploča/CD), sagradili smo Zid i srušili ga i uz zvuke „Outside The Wall“ frenetičnim navijanjem i pljeskanjem ispratili Watersa i ekipu u backstage i ... ne, nismo otišli doma. Barem ne odmah. Nitko se nije micao i nikome se nije žurilo na bus ili isparkirati se ili nešto. Htjeli smo bis koga nema. Fak.







... Seka dobije oko ponoći SMS od Brace: „Nemoj mi reć' kako je bilo, slušam cijelu večer „The Wall“ – proklet bio taj Waters. Što me nisi nagovorila da odem???“
Seka mu odgovori: „Zato što si stari prdonja.“




Post je objavljen 14.04.2011. u 17:00 sati.