Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Mesić, Josipović, Sanader: Što ih povezuje?

Piše: Ivica Šola
isola@glas-slavonije.hr
Mesić, Josipović, Sanader: Što ih povezuje?
Objavljeno: 13.4.2011
Presuda Gotovini i suborcima već je napisana, bit će obznanjena u petak. Jučerašnja izjava komisije Iustitiae et pax ne može ništa promijeniti, ali je dobrodošla kao dijagnoza, kao gorki popis nepravdi vezanih uz rad Haškog tribunala. Komisija upozorava na rasistički karakter ovog tribunala koji sudi samo balkanjerosima, dijeleći narode na više i niže, kao da Englezi, Amerikanci, Francuzi..., i druge kolonijalne sile, nisu vične "prekomjernom granatiranju" i raznim zločinačkim pothvatima, od Afganistana, preko Iraka do Libije danas, i to u osvajačkim ratovima, do lakata okrvavljenih ruku. Posebna priča u radu tribunala je tužiteljstvo, kojem, primjerice Vukovar, nije "prekomjerno granatiran", a Knin jest, kojem je oslobađanje vlastite zemlje "udruženi zločinački pothvat", dok genocid i agresija na Vukovar i Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu nisu.

Doprinos “domaćih sinova”
No, grintati samo na rad suda ili tužiteljstva, koji očito nisu u funkciji prava i pravde nego geopolitičkih igara, bilo bi bedasto ako se ne uoči doprinos "domaćih sinova" ovoj farsi. Riječ je o tri opasna tipa koji su vodili ili vode ovu zemlju. Jedan se preziva Mesić, drugi Josipović, treći Sanader. Bez njihovog neizmjernog doprinosa ne bismo strepjeli pred petkom petnaestim. Prvi od njih, Mesić, zbog svog protuzakonitog dilanja tzv. "predsjedničkih transkripata", čemu se čak i Carla del Ponte čudila, neizmjerno je zaslužan za kvalifikaciju Oluje kao udruženog zločinačkog pothvata s Tuđmanom na čelu. Ova mutikaša, čim je zasjela na Pantovčak, počela je činiti sve da u svojoj patološkoj mržnji napakira mrtvom Tuđmanu. Nesumnjivo, veliko herojstvo, osvećivati se mrtvom čovjeku koji se ne može braniti. Mesić tako počinje dilati državne tajne kao privatnu prčiju, pričati o Tuđmanu morbidne viceve stranim državnicima, čime je jedno cijelo desetljeće ova zemlja bila talac privatne Mesićeve agende: osvetiti se pokojnom Tuđmanu, jer ga je na vrijeme prozreo i šutnuo.

Opasno trojstvo
Drugi član ovoga opasnog presvetog haškog trojstva je aktualni jugoslavenski predsjednik u egzilu u Hrvatskoj Josipović. Zahvaljujući njemu, Oluja je, kao oslobodilačka akcija jedne međunarodno priznate zemlje, izručena Haagu, premda se pred sudskim vijećem vodio spor o nenadležnosti Haaga, i koji je Hrvatska, kao i u slučaju Šuškove sub poene, imala izgleda dobiti, te sama procesuirati zločine. Ali ne, pravnik Josipović u vrijeme Račanove vlade, kao dio tima, jednostrano je prekinuo ovaj postupak i izručio Oluju Haagu. Ako je Mesića vodila mržnja, što je vodilo Josipovića? Josipović se vrlo brzo nakon toga razišao i s Račanom jer mu je bio, kako reče Pavle Kalinić, previše - desno! Iz Kalinićeve izjave postaje jasno što vodi Josipovića. Josipović je jugonacionalist rasnog obiteljskog pedigrea, ova država njemu mnogo ne znači, kao ni ekipi koju je oko sebe okupio, počevši od Dejana Jovića do ostale bratije.
A Sanader? Ah, taj prevarant je nakon Rive i onog odvratnog hrvatovanja i instrumentaliziranja obrambenog rata za vlastitu guzičetinu samo nastavio provoditi ono što su ova dvojica trasirala i trasiraju.
Stoga, kakva god presuda bude, pa čak i oslobađajuća, ostat će gorka spoznaja da su ovu zemlju vodili i vode ljudi koji su sve činili i čine, od dvijetisućite naovamo, da razdoblje nastanka Hrvatske, devedesete godine, svaki na svoj način, činom ili propustom, proglase udruženim zločinačkim pothvatom. U petak petnaestoga vidjet ćemo je li im se trud isplatio.

Post je objavljen 14.04.2011. u 08:31 sati.