Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/turopolje-mjesto

Marketing

SV.JOSIP RADNIK - ZAŠTITNIK MJESTA TUROPOLJA


Jeste li znali da je sv.Josip radnik zaštitnik našeg mjesta ?

Turopolje je od oduvijek bilo radničko naselje,gdje je drvna industrija mještanima oduvijek u krvi.Do domovinskog rata gotovo i da nije bilo kuće a da barem jedan član nije radio u turopoljskoj pilani,a bilo je i mnogo obitelji gdje su svi članovi radili u drvnoj industriji.Mnogi su ovdje dočekali penzije,a bilo je i mnogo onih koji su ostali invalidi rada.Upravo zbog tih radnih ljudi skromnih životnih prilika i zbog rada sa drvom za zaštitnika mjesta izabran je sv.Josip Radnik,a slavi se 01.svibnja, kada se održava sv. Misa,a slavi se i dan mjesta,te međunarodni praznik rada.


Tko je bio Sv.Josip Radnik ?

Blagdan sv. Josipa (hebrejski: neka Jahve pridoda - djetetu koje će se roditi - još djece) Radnika uvrstio je u kalendar crkvene ili liturgijske godine papa Pio XII. 1955. g. Još prije, papa Leon XIII. 1889. g. u svojoj enciklici o sv. Josipu pod naslovom 'Quamquam pluries' radnike i sve ljude skromnih životnih prilika upućuje na ovoga sveca kao uzor i primjer za nasljedovanje. Sv. Josip je radom svojih ruku uzdržavao Gospu i Isusa. Uvodeći ovaj blagdan, papa Pio je htio potaknuti radnike na 'tiho i vjerno posvećivanje svagdanjega rada', kako je to činio šutljivi sv. Josip. Radnik je u kršćanstvu bio častan već po Isusu Kristu koji je radio i tako posvetio rad, pa onda po Blaženoj Djevici Mariji i sv. Josipu. Sv. pismo spominje sv. Josipa desetak puta poimence. O njegovu zanimanju doznajemo iz Svetoga pisma Novoga zavjeta. Sv. Matej Evanđelist piše kako su se Nazarećani divili Isusovu nastupu u njihovoj sinagogi i pitali se: 'Zar on nije tesarov sin' (Mt 13,54). U Sv. pismu ne ćemo naći ni jedne riječi sv. Josipa niti bilo što o svršetku života njegova. U sv. Josipu imamo trajno nadahnuće kako se odnositi prema obitelji i svakidašnjim dužnostima. Sv. Josip je u radu nalazio svoju sreću. Radio je s voljom, radošću i zadovoljstvom jer je bio svjestan da tako provodi volju Božju. Radom je oplemenio svoju dušu i srce. Na taj način stjecao je zasluge za nebo i dokazivao svoju ljubav prema Mariji i Isusu. Zato Crkva nastoji podići crkve posvećene sv. Josipu u radničkim središtima. U Hrvatskoj su posvećene mnoge crkve sv. Josipu Radniku. Spomenut ćemo samo neke: crkva u Belišću, Borovu, Osijeku, Slavonskome Brodu, Karlovcu (Dubovac) i Novome Virju. Pri posveti župne crkve u čast sv. Josipu Radniku u Novome Virju pokojni zagrebački kardinal, blažene uspomene, Franjo Kuharić između ostalog je kazao: "Draga moja braćo i sestre, na ovaj oltar donosim vaš rad, vaše žuljeve, vaš znoj, koji zalijeva ova polja da bi iz njih izniknuo svagdašnji kruh…"



Godine 1955. uveo je u crkvenu godinu blagdan sv. Josipa Radnika veliki papa Pio XII. Odredio je da se taj blagdan slavi 1. svibnja, na dan "koji je svijet rada izabrao kao svoj praznik". Godine 1889. tzv. Druga internacionala odlučila je da će 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva. Iste godine papa Leon XIII. izdaje svoju encikliku o svetom Josipu Quamquam pluries, te u njoj "radnike i sve ljude skromnih životnih prilika 'upućuje na sv. Josipa' kao uzor i primjer za nasljedovanje".
Sveto pismo Novog zavjeta samo na jednom mjestu spominje Josipovo zanimanje. Sveto pismo spominje Josipa poimence više od 12 puta, a samo jedanput govori o njegovu zanimaju. Ne navodi nam također ni jednu jedinu njegovu riječ niti što kaže o svršetku njegova života. Uvođenjem blagdana sv. Josipa Radnika Crkva želi upozoriti na onu božansku odrednicu koja kršćanskog radnika najviše uzdiže i usavršuje. On radeći "pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli".



Post je objavljen 13.04.2011. u 20:23 sati.