Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oceana

Marketing

Priprema zimnice u proljece

Pojam zimnice većini je prolaznika jasan, zar ne? Priprema i čuvanje hranjivih tvari za dane kad su u prirodi tek naslutne u razdoblju sna.
Moja priprema zimnice odvija se ovih dana i traje sve do kasne jeseni.

Lokacija „ubiranja plodova“ ovisi o trenutnom prisustvu, gdje god se zateknem, sakupljam ih pomoću dostupnog svjetla i nekoć filma, danas pomoću elektroničkog senzora, a računalo, vanjski disk i papir služe umjesto staklenki za čuvanje ili prostora za sušenje plodova ili lišća.

Čarobni sastojak zimnice, (nešto poput konzervansa) zbog kojeg sam ovih dana na koljenima (doslovce), osjećaj je koji se stvori čim dođem u blizinu trenutnog užitka i buduće „hrane za mračne dane“. Neću ga ni pokušati oblikovati slovima jer ne poznajem dogovoreni sustav jezika toliko dobro, ali ukratko, u tim trenucima komplicirana životna pitanja dobivaju jednostavne odgovore.

Keeping to the bright side

I taj osjećaj ostane utisnut u dotični kadar, u sliku, postaje podsjetnik, okidač radosti bez razloga, panacea uvijek dostupna na računalu ili na jednoj od stranica koje zbog toga i ispisujem online ili prikaz dobije mjesto na zidu, u torbi, na stolu…
Djeluje poput iznenadnog snopa vodiljne, zorolike svjetlosti u Nigredu, svjetla koje slika boje, tonove i oblike, obnavljajuće snage za životno tkivo.

starlike

Hranjive tvari ovakve zimnice za mene su bezbrojne jer su prilagodljive trenutku konzumacije. Prilagodljiv je i naziv; proljetnica, ljetnica, virtualna zimnica? Ma i ne treba naziv… Može ostati i neoznačena… Mogu je i izbrisati iz postojanja kao fotografiju, ali fokusirani, svjetlosni proces njezinog nastanka već je obavio svoje; nahranio me, razbudio i proradostio. Fotografije su mi sad tek bonus, ali već vidim kako će mi sljedeće zime poslužiti kao spasonosni podsjetnik na izmjenjivost, na činjenicu da se sve na ovom planetu odvija u fazama, ciklusima i da i mračni, teški i hladni dani imaju svoju svrhu i da iz njih izrastaju i ponovno dolaze dani svjetla, topline, boja...

In Love






Post je objavljen 11.04.2011. u 19:52 sati.