Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Popiš stanovništva

Od jutros sam i ja popišana. Popišana sam skupa sa svojim zahodom na ispiranje i vodokotlićem pod pritiskom (a perem ga svakodnevno domestosa mi).

Popišana sam baš kao što su nedavno bili popišani i branitelji, ali se oko njihova popiša digla frka, jer je činjenica da su hrvatski branitelji popišani trebala ostati tajna (božemoj, nikomu se nije drago probuditi popišan), dok činjenica da smo popišani moj zahod na ispiranje i vodokotlić pod pritiskom i ja - nije nikakva tajna od nacionalne važnosti, pa to što sam popišana skupa s mojim zahodom nije frka nikome drugome osim što je neugodnjak samoj meni, koji evo javno priznajem. Svijete i ja sam od jutros popišana! A šta ću se sramit, svi smo ljudi, svi smo popišani.

Službeni popišivač jutros je kucnuo i na moja vrata, pokazao iskaznicu za popiš i rekao: “Ja sam službeni popišivač, došao sam kako bi vas popišao!”

A hebiga, vidim da je jadnička stislo, pa sam slegla ramenima i pustila ga u kuću da obavi popiš, kad se popišat mora – mora se i gotovo. Popišuj brate, kad si već navalio! Ne pita priroda oćeš-nećeš, nego moraš i gotovo.

I vadi on tako jutros svoj alat, pišalicu i ostalo i... popišao me, a šta će drugo, sve fino, mirno, uljudno, polako, nadugo i naširoko, od glave do pete. Upišao mi pošteno i državljanstvo i nacionalnost i jezik i vjeru (sve rvacko, dakuće!), sve svetinje moje sve rvacko moje - sve je to on meni upišao. Došlo mi ga milo koliko je togao morao upišati i koliko će još nas Rvata morati popišati.

"Jel` služi alat?" - pitam ga ja.

"Ma svako malo mi zakaže, majku mu nekvalitetnu!" - na to će on.

"Polako, polako, prijatelju, nije majka kriva. Popišati jednog sigurno mu nije lako (alatu, naravno), a kamoli njih sto!" - utješim ga ja.

A kad je eto tako popišao mene, otišao je popišati i susjede. Tako da je jutros popišan i moj prvi susjed. I neka je! Neće on meni glumit šerifa i bacat smeće priko prozora. Popišan je i on i njegovih 29 fiktivnih članova kućanstva iz susjedne države (Gud morning maj nejbrz!), koji se vode da su tu, ali nisu tu. Pogledajte vi dokle taj popiš doseže! Ne može to svak. Popišivat tako na daljinu. To može samo ovaj službeni popišivač, jer on ima službeni dopiš. I dok ovaj nabraja - službeni popišivač samo dopišuje. Popiš je to kakvog svijet nije vidio.

I tako su vam i svi oni popišani. Njih 29 muških popišanih. Samo što se njih 29 dragovoljno javilo da budu popišani, dapače oni su inzistirali da budu popišani (svašta majka rodi), iako tu nisu, dok se sam susjed i glava kuće popišao preko volje. Nije mu lako, popišati se kao glava obitelji i referentna osoba svih tih 29 muških popišanih kojih nema. Puno muških popišanih, a on u stanu jadan sam, skupa popišan s fiktivnima njima. Sve popišano!

A susjedi sve vide i sve znaju koliko je popišanih. Pa im sumnjivo. Dobro što su popišani i šta ih nema, nego šta su sve muški. E to je ono što ih brine! Šta to oni tamo međusobno rade kad nema popiša?!

Posli popišanog njega došao je red za popiš i na drugu susjedu, ali eto đavla ona se nije dala popišat! Iako je tu, iako je naša, iako je Rvatica od stolića za kahvu - nije tila i nije tila biti popišana, jer da je nju strah popiša zato šta je podstanar i kao podstanar na mjestu popiša nije prijavljena.

A ja joj kažem: “Ama ženo božja, kakav stan te snašo` – ovo ti je ionako Horvatistan. Zato daj brate-ženo jadnom čoeku da obavi popiš, neka čoek na tebi zaradi svoje 3 ćune! Ovo ti je kao u javnom veceju, jadničak isprid sjedi, ti izvršiš popiš i platiš mu 3 ćune, a čoeka je vidiš stislo, država da prostiš čini popiš i država će mu za popiš dati 3 ćune i šta ga sad gnjaviš! Osim toga, ako se u Rvackoj popišalo njih 29 fiktivnih kojih nema, kako se sad jedina ti nećeš popišat - a tebe ima?!”

Ali nije pomoglo, nije se tila popišat, jer je nju strah. U vlastitoj kući. Ostade ona u njoj nepopišana, a opet ko` popišana.

Jer tako vam je to ljudi moji, upišan je onaj koga nema, jer se taj trči upišat, a onaj koga ima, popišo` se iz straha od popiša - i ne želi biti upišan.
Drugim ričima - popišan je ovaj popiš.

Popiš - za popiš (a i pokoju trćkalicu). belj


Post je objavljen 11.04.2011. u 13:20 sati.