Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

• Kvaka 23

Hrvatski građani slabo znaju (iako ih se redovito anketira) na što se to u njihovo ime pristaje za neke buduće integracije. Te se buduće integracije stavljaju u kontekst "nemamo alternativu" , pa je malo tko toliko hrabar pomisliti (a kamoli da ima rezervni plan) što će se dogoditi ako lipanj ostane zabilježen samo po prvom danu ljeta, piše Homo Ludens. Zabavljeni očekivanjem sudbonosnog "da" nakon kojega ništa više neće biti kao prije gotovo da smo postali ravnodušni na svakodnevicu.
newseditor [09.04.2011. 09:09] - #

Balkan je bio vjecni ovisnik od onog sto mu je dolazilo s neba i naljetalo sveodkuda, poput zrna slijepoj koki.
Dok mu je srednjevjekovljem, od stoljeca sedmog naovamo, ta zivotna egzistencija bila manje naklonjena, gusle i halucinirajuce basne o narodnim junacima odigravale su jedinstvena cuda na trancendendenciji ljudske kukavne nemoci, i pretvarale ga u prave narodne junake i liderske vodje, koji ce u datom drustvenom trenutku, Mojsijevom strategijom znati prevesti zedne mase na neku drugu suncanu obalu.

Globalni kapital, koji ulazi u svoju kontradiktornu razvojnu spicu, pocetkom dvadesetog stoljeca, posve je vec bio razidjen sa bajkovitim epopejama o kraljevickim junacima, koji iz sedmogodisnjeg susenja drijenovine jos uvijek uspjevaju iscijediti po koju kap vode; vise on ne ovisi o Babarogama i Vukodlacima, Zeusima, Mojsijma i Isusima, jer ih sada zamjenjuje novi i svemocniji bog kapitala Mars, sto sije diljem Starog kontinenta Prvi svjetski osvajacki teror, ostavljajuci iza sebe nevidjenu ljudsku pustos.

Dok Spartakovci Roze Luksemburg, jedini u tadasnjoj Europi, koji ujedinjenjuju njemacki proletarijat za prvu socijalisticku revoluciju, nasuprot reakcionarnim reformatorskim snagama Socialdemokrata, koje se aktivno prikljucuju Junkerskom Kapitalu, i kad se ono vec zatice porazeno, Lenjin s njima sklapa pakt, kojim mu se obezbjedjuje tranzit iz Svicarskog egzila na povratak u opustoseni ruski feud, posjeda na vladarski tron, pretendirajuci da se time preuzimlje vlast u ime malobrojne radnicke klase.
Jednim od svojih prvih cinova, nakon pobjedonosnog Oktobra, gusi se nastali bunt radnicke klase Krodstadta. Trecom Internacionalom izdaje se medjunarodni proletarijat u ime nacionalnih interesa pojedinacnih zemalja. Marksov znanstveni socijalizam pretvara se u gubernisku prcvarnicu nacionalno zaotalih enklava i plemenskih zajednica. Dominantno seljastvo pretvara se u kulake, kulake u Gulage, cijim se milijunskim zrtvama gnoje sibirska prostranstva. Od velikog Oktobra jos ostaje samo jedan Sljapnikov “krik” koji se razljeze dvoranom 10. kongresa SKPb, dok Lenjin nagovjescuje konacnu predaju Sovjeta u ruke novoj ruskoj birokratskoj Azdaji:
” U dvadeset godina partijske pripadnosti jos nisam dozivio slicnu izdaju proleterskog internacionalizma!”
Sklopljeni besramni i bezuvjetni mir sa porazenim bogom Marsa polucuje prve rezultate. Posljeratno Junkerstvo ponovno obnavlja svoje snage u preodjenutom ruhu Socialdemokracije Vajmarske republike, iznikle iz prolive krvi strjeljanih Spartakovca, izdaje znanstvenog revolucionarnog socijalizma i otvaranje svih puteva k radjanju jedne nove drustvene Azdaje, koja ce u svojim novim oblicima nacionalfasizma i staljinistickog suparnistva, nevidjenim zvjerstvima potamaniti stotinjk milijuna ljudskih zrtava, a sve u jedinu svrhu: da se spasi ono sto se spasiti jos dade od klasno drustvenog starkelje kojem izmice epohalni vijek trajnosti.



Sama Oktobarska revolucija time postaje simbolicni predstavnik nadolazecih stoljetnih najreakcionarnih snaga, Hitlerovog nacifasizma i Staljinova nacisocijalizma, koji ce se u toku dvadesetog stoljeca, pa sve do danasnjih dana, integrirani i transformirani u politicku “demokraciju” i ekonomsku tiraniju, pustositi Globus svojim posljednjim klasnim trikovima “Liberalne demokracije”. Udruzenim ce snagama prvo krenuti na gusenje druge socijalisticke revolucije Njemacke iz 1933.godine, i fabricirati slijed svim drustvenih zala, sve do samog G.W. Busha i njegovog ispisanog barjaka irackom krvlju:
“S Isusom, jer me promjenio iz dna duse.”

Slijedom spomenute izvojevane pobjede njemackog Junkerstava Prvog svjetskog rata, poraza jedne nezrele bolsevicke Oktobarske revolucije i njenog srozavanja na puki nacionalsocijalizam Staljinizma i na izdaju proleterskog internacionalizma, Balkan dobiva i svoje prvo dvadesetstoljetno zrno sto mu doljece u obliku Versaljske Jugoslavije.
Zahvaljujuci Hitler-Staljinovom fasizmu, njhovih zgarista Drugog svjetskog rata, Balkanu sada pripada i drugo zrno, ne s neba ni s Versajla, vec iz staljinisticke Moske sazdane na isprobanim temeljima najkrvavije ljudske epohe Staljinovih Gulaga i na jednoj zlatom oblozenoj kociji, kojom ce se kotrljati balkanskim blatom najveci drustveni circus svih vremena, zvani Samoupravni socijalizam, dok se srednjevjekovni svjetski olos njime okuplja u brionsko Zemaljskom Raju, formira golootocni Zemaljski Pakao, farsni scenariji ljubljansko Dahauskog Procesa, i sklapaju novcane transakcije sa vjecnim bogom Marsa na rasprodaji grckih partizanskih izbjeglica, kao i njihovim izgonom pravo u ruke dzelatima grckog oslobodilackog pokreta.
Dok se novim ustavom iz 1974. godine ta ista Jugoslavija rasparcava u sitne nacionalne enklave, koje ce devedesetih posluziti kao dobro pripremljeno bojiste novim drustvenim bojama, Milosevicu i Tudjmanu, na celu stotinjak tisuca prekaljenih boraca u celjama Saveza Komunista, te svojim kumrovackim stecevinama izvrsiti jos jedno sveopce medjuljudsko klanje, fabricirano na nacionalnoj i vjerskoj mrznji kao jos jednim blefom za neupucene mase, i sa jedinom pravom svrhom da se opljacka ovaj lijepi zemaljski kutak do svojih kamenitih temelja, gdje se vise nece zateci niti ono jos jedno zrno za slijepu koku.
Ostaje tek u kamenu uklesani SRP-ov maloumni savijet preostalim zagubljenim ovcama, da se treba vratiti u pravcu gdje ce se ponovno zateci to probavljeno zrno za njih, od novih lidera prozvakano, i nastavi jedna novoradjajuca drustvena groteska ravnodusne svakodnevnice, pod staklenim zvonom jednog nadolazeceg Azijatskog Liderskog Marksizma.
Povijest se, uostalom, uvijek skretala tokovima koji ce pokretati razularene mlinove vladajucih kasta…na Balkanu nista novo.



Post je objavljen 11.04.2011. u 12:49 sati.