Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonkichigai

Marketing

Priopćenje hrvatskog veleposlanstva u Osaki


Osaka,6 travanj 2011.


Prema trenutno dostupnim informacijama, područja Japana izvan evakuacijske zone od 20 + 10 km od nuklearne elektrane Fukushima nisu izložena razinama radijacije povezanim s rizikom za ljudsko zdravlje.

Međutim, s obzirom da je situacija oko NE Fukushima još uvijek vrlo ozbiljna i nepredvidiva, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske savjetuje hrvatskim građanima odgodu ne-nužnog putovanja u Japan, posebno u sjeveroistočne dijelove zemlje, ali i u šire tokijsko područje.

Potres i tsunami uzrokovali su veliku štetu na infrastrukturi u sjeveroistočnim prefekturama zemlje. Iako se infrastruktura ubrzano popravlja, još uvijek postoje oštećenja strujne, telekomunikacijske i prometne mreže, a opskrba vodom, hranom i gorivom može biti otežana, kao i dostupnost zdravstvene zaštite.

Hrvatskim građanima koji se odluče putovati u ove dijelove Japana savjetujemo da budu na oprezu, da prate lokalne vijesti i vremensku prognozu te slijede uputstva lokalnih vlasti i hitnih službi.

U tokijskom području treba imati u vidu da postoji mogućnost otežnog prometa javnim prijevozom (uključujući i prijevoz od/do aerodroma Narita i Haneda), s obzirom na moguće daljnje redukcije struje u regiji.

U Japanu je i dalje na snazi odluka o evakuaciji građana iz kruga od 20 km od NE Fukushima, dok se građanima koji se nalaze u prstenu od 20 do 30 km savjetuje također napustiti to područje. Međutim, s obzirom na napredvidivost daljnjeg razvoja situacije u oštećenom nuklearnom postrojenju, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija savjetuje hrvatskim građanima, kao dodatnu mjeru predostrožnosti, napustiti područja unutar 80 km od NE Fukushima.

Sve zračne luke u Japanu, osim one u Sandaiu, otvorene su za komercijalne letove.


# izvor




Post je objavljen 07.04.2011. u 07:05 sati.