Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gs-psizaneznalice

Marketing

Promijenili su se i psi

Od vremena kada je prvi pas bio štene nije se promijenio samo broj obitelji sa oba zaposlena roditelja. Promijenili su se i psi.
Godine 1955., kada su moji roditelji nabavili svog prvog boksera (moj otac ga je zvao "naše najstarije dijete" jer je u obitelj stigao dvije godine prije mene), AKC (Američki kinološki savez) registrirao je 359 000 pasa. Godine 1981., kada su nabavili posljednjeg psa (sad su u mirovini pa više vole slobodu i putovanja), broj godišnjih registracija popeo se na 1 033 248.
U vrijeme prije II. svjetskog rata čistokrvne su pse imale jedino obitelji s prezimenima tipa Rockefeller. U vrijeme koje je slijedilo nakon rata, kada je američka vlada uvela program kreditiranja i kada su obitelji iz srednjeg staleža počela dobivati zaposlenja koja su se dobro plačala, mnoge su mlade obitelji poželjele pse i za svoja dvorišta i za kuće, i to upravo onakve pse kakve su prije imali samo bogataši: čistokrvne.
Broj čistokrvnih pasa registriranih pri AKC-u naglo je rastao u razdoblju od pedesetih do sedamdesetih godina, oslikavajući tako porat i poboljšanje standarda američkog i kanadskog srednjeg staleža. Od tog vremena se u AKC-u godišnje registrira oko milijun čistokrvnih pasa - a 1994. godine regitriralo se 1 345 941. Kako god da računate, to je jako mnogo pasa. Ni u Europi situacija nije mnogo drukčija. Sve je više ljudi koji žele čistokrvne pse i njihov broj raste iz godine u godinu.



Bum koji je nastao učinio je pse robom. Umjesto hobija, kao što je ranije bio slučaj kod bogatih obitelji, uzgoj pasa postao je biznis. Uzgajači kojima je to postao posao, a i oni povremeni, počeli su "proizvoditi" štenad, često i ne razmišljajući o njihovom zdravlju i temperamentu. To je rezultiralo padom kvalitete čistokrvnih pasa, tako da su se u devedesetim godinama u knjigama s kinološkom tematikom počela pojavljivati upozorenja koja su nove vlasnike upoznavala s tim problemima te s pravima zakinutih i prevarenih kupaca.
No, ako se dovoljno dobro pripremite i informirate prije nabave psa, neće vam trebati pravna pomoć. Iako postoje neke prednosti nabave psa u prodavaonici životinja - primjerice cijena - vjerojatnost da ćete nabaviti zdravo, sretno čistokrvno štene znatno se povećava ako ga potražite kod uglednog i znalačkog uzgajača. A ja ću vam objasniti kako da ga pronađete.
Neznalice preporučuju

Nastojanja i rad uzornih uzgajača tijekom godina nisu se izmijenili. Svi nastoje očuvati i unaprijediti pasminu koju vole. Cilj njihova uzgoja je da stvore životinje koje što više odgovaraju idealnom psu opisanom standardom pasmine ili koje pokazuju radne sposobnosti koje se mogu dokazati na natjecanjima takve vrste - jer pobjeda isto tako ukazuje na kvalitetu psa. Štenad koja je iz takvog legla nusprodukt je tog nastojanja, ali isto tako i znanja i iskustva takvih uzgajača. Ako psa nabavite iz takvog izvora i vi možete imati mnogo koristi.
Ako čistokrvno štene nabavite na nekom drugom, sumnjivom mjestu, lako se može dogoditi da ćete dobiti bolesna psa nepoželjne naravi - plašljivog ili agresivnog. Takav će vas pas na kraju skupo koštati - potrošit ćete mnogo novaca na veterinare i sudske parnice - a i slomit će vam srce.
Ne zaboravite

Zaključak je ovaj: nikada prije nije bilo toliko komplicirano nabaviti i držati psa, a pogriješiti možete iz nebrojeno mnogo razloga - od toga gdje nabaviti psa, što je jednako važno kao i koju pasminu nabaviti. Za taj posao vam je potrebno mnogo pomoći. Treba vam netko tko će vam objasniti je li ono što vam netko nudi dobro za vas i je li ona osoba koja vam prodaje psa takva da će biti pristupačna kada budete trebali njezin savjet, bilo to za mjesec dana, godinu ili deset godina.
Tu sam vam ja na raspolaganju: želim vam pomoći da pronađete tu pravu osobu ili dobar azil ili društvo za zaštitu životinja u slučaju da želite nabaviti psa mješanca.


Post je objavljen 08.04.2011. u 10:44 sati.