Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

Suza za Cvjetni trg

Poštovani gospodine Horvatinčić,

potpuno mi je jasno da ne čitate blogove, i da ovo pismo nikada nećete pročitati, ali ipak , imam ga potrebu napisati.

Poznati ste u našoj državi kao poduzetnik, investitor velikih projekata (pa tako i još uvijek neprodanih HOTO vila), ali mislim da vas je slučaj "Cvjetni prolaz - Varšavska" izbacio u sam vrh tajkunske elite. Svoj projekt prilično ste ambiciozno počeli prije 3 godine, oglasivši rušenje rodne kuće Vladimira Vidrića, velikog hrvatskog pjesnika, kako biste sagradili taj toliko željeni, urbani shopping centar (možda želeći reći da je centar grada Zagreba ruralan). Nasreću, tu je bilo 50.000 savjesnih građana koji su se pobunili protiv devastacije svog grada, koji već ima točno određen urbanistički plan, kojeg su postavili još austrougarski arhitekti po osnovnim načelima urbanizma, koje ste sustavno uništili. Ali unatoč brojnim prosvjedima članova udruge Pravo na grad i Zelene akcije, vi ste ipak u stilu pravog megalomana počeli gradnju svog projekta, proklamiravši, kao i stotine građana koji su se jučer odlučili posjetiti vaš centar, da se on sjajno uklapa u "atmosferu i ambijent Zagreba".




Ne znam imate li problema sa vidom ili inteligencijom, ili jednostavno želite uljepšati budućnost i istinu, pa tvrdite da se vaša amorfna crna građevina, koja izgleda kao kombinacije svemirske stanice i kontejnera za smeće, dobro uklapa u neoklasicističku i secesijsku arhitekturu Zagreba, kojeg su novinari stranih portala nazivali malim Bečom. Ne znam na koji se način vaša crna građevina, koja je , kako sami kažete na stranici HOTO grupe, podijeljena u 3 osnovne cjeline, uklapa u naš grad, i što mu je donijela.

Na vašoj stranici stoji i ovaj ulomak, kojeg je prilično teško sagledati kao ozbiljan tekst, jer je samo po sebi jasno da se radi o propagandnom tekstu, kakve ni Goebbles za Hitlera nije sastavljao.

Živjeti u Zagrebu oduvijek je značilo živjeti u samom središtu zbivanja. Grad je to u kojem se na temeljima povijesti rađaju hrabre budućnosti, grad koji će uvijek prvi prihvatiti nova strujanja i trendove i ugraditi ih u vlastito i vječno tkivo urbanog života.





Ne znam samo želi li ovaj tekst implicirati da se HM i ostali dućani vašeg urbanog centra ikako mogli podnijeti okvir kakav je tamo već postojao . Ne kažem da je spomenuta rodna kuća na Cvjetnom trgu bila reprezentativna građevina, daleko od toga. Bila je oronula i u lošem stanju, ali isključivo zbog nebrige gradskih vlasti. Nije li bilo moguće da se barem , po europskom principu , zadrži fasada, a Vi ste unutra, ako ste htjeli, mogli imati i privatnu postaju za lansiranje Space Shuttlea. Ono što me još više zanima (a to je pitanje na koje nikada neću dobiti odgovor) je mislite li da ste tašta osoba? Na vašem mjestu ja bih se malo zapitao. Nekakvih 55.000 ljudi potpisalo je tu peticiju, žrtvovalo svoje vrijeme i zdravlje da bi došlo na prosvjede, ali Vi ste i dalje potpuno uvjereni da je Vaš projekt sjajan, i da ćemo sve budale , koje su dolazile na te prosvjede, shvatiti koliko ste nam dali. Nažalost, ja još uvijek ne shvaćam tu ljepotu, pa čak ni nakon vaše jučerašnje izjave HRTu da će svi prosvjednici doći u Cvjetni jednog dana i popiti kavu .Iako ste ih na svom web -siteu opisali kao PITORESKNE kafiće i GASTRONOMSKE centre, zaista ne znam kako se nešto onoliko crno, hladno, i neprirodno povrh svega može nazivati PITORESKNIM! Pitoreskni su gradići Istre i Dalmacije, pitoreskan je bio i Cvjetni trg prije Vaše intervencije. Prvi se , dakle, potpisujem da tamo neću piti kavu.

Ipak, mislim da je vrhunac vaše taštine privatna garda sa amblemom Vaše obitelji, koji ste sami dizajnirali , u maniri najboljeg rimskog "homo novusa". Vaša privatna garda zapravo je ekvivalent pretorijanskim postrojbama u Rimu. Plemenitost se ne stječe time da si sami dizajnirate grb, već nekim potpuno drugim, i Vama nepoznatim vrijednostima.

Pred vama će se pojaviti diskretan ulaz u podzemni parkirališni kompleks – niski je to prilazni put koji već nakon dvadesetak metara Varšavske nestaje pod zemljom. Okružen je bogatim zelenilom i visokim stablima i uklapa se u vizuru te stare ulice posve neprimjetno i bez nametanja.


Nažalost, morat ću se još malo osvrnuti na ovaj opis sa vaše web -stranice. Slika govori više od 1000 riječi - što je tu diskretno i nenametljivo, što se tu uklapa u vizuru stare ulice, a gdje su li samo visoka stabla? Ja ništa od toga ne vidim, a za vas ne znam.

Ipak, još veći očaj je VIP otvaranje centra, koji su prosvjednici izvrsno popratili, na kojem su se pojavile ličnosti koje i nisu oduševljavajuće - počevši od Zdravka Mamića i brata mu Zorana, Stephany Hohnjec, Lane Biondić (koja se u međuvremenu proglasila i književnicom zbog dva osrednja chick-lit uratka), a na kraju krajeva i zvjezdani par Josip Radeljak i Dolores Lambaša sa kćerkicom koju vole pokazivati u javnosti.



Poštovani gospodine Horvatinčić, zapravo Vam želim sve najbolje u životu. Ostavite jedan penthouse i za sebe, uživajte u starosti dok možete... Nadam se samo da nećete još kojim "projektom" dodatno uništiti naš grad.

Slike svog razornog djelovnaja možete pogledati ovdje.

S poštovanjem,
Belle Epoque :)






Post je objavljen 08.04.2011. u 08:36 sati.