Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kako zaštititi fotografije od krađe na internetu?

Jedini 100% siguran način da se drugima onemogući krađa fotografija je da se fotografije ne stavljaju na Internet.

No, za one koji stavljaju svoje fotografije na internet, postoji nekoliko jednostavnih metoda, koje neće onemogućiti krađu, ali kojima se može u dobroj mjeri otežati posao potencijalnim kradljivcima:

1. Ne stavljajte na internet fotografiju sa EXIF podacima - Svaka fotografija snimljena digitalnim fotoaparatom u sebi sadrži EXIF podatke u kojima piše vrijeme i datum kada je fotografija snimljena, kojim fotoaparatom, koje su bile postavke ekspozicije i slično. U slučaju krađe, i u situaciji da autor ne koristi opciju snimanja datoteka u RAW formatu, EXIF podaci često jedini dokaz o autorstvu. Da bi se iz fotografije prije stavljanja na internet uklonilo exif podatke, u nekim programima za obradu fotografija postoji posebna opcija "save for web".

2. Ne stavljajte slike u punoj veličini - Što je fotografija manjih dimenzija i slabije kvalitete, to je tu fotografiju kasnije teže obrađivati i negdje drugdje koristiti. Za internet se ne preporučuju dimenzije veće od 800 pixela pixela po duljoj strani, a za sasvim normalan pregled dovoljno je čak i 600pixela, uz rezoluciju od 72 dpi.

3. Stavite watermark na sliku - Preko fotografije se u programima za obradu može postaviti watermark ("vodeni žig") koji u sebi može sadržavati ima autora, godinu nastanka, riječ/znak "copyright" ili neku od kombinacija. Ako se na fotografiji nalazi watermark, za bilo kakvo daljnje neovlašteno korištenje fotografije prvo je potrebno taj watermark ukloniti, a što (ovisno o kompleksnosti fotografije) može oduzeti mnogo vremena.

Post je objavljen 28.04.2011. u 00:00 sati.