Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

IMA NEŠTO BOLJE OD STROGE DIJETE...



Ljudi se okreću prejedanju iz više razloga. Velika se utjeha, kad život postane dosadan može naći u bijegu u čokoladu, kolač ili sladoled. Drugima je prejedanje sasvim normalno, jer jednostavno, nisu u stanju spoznati kad je tijelo stvarno gladno i kada mu je dosta hrane. Gotovo da nema čovjeka koji je bio na nekoj dijeti, pa utvrdio da je gotovo nemoguće držati se nje cijeloga života. Jer, na listi zabrana su mnoge namirnice koje čovjek jednostavno voli. No, pretrpavanje kalorijama nije jedini razlog zbog kojeg može biti teško izgubiti na težini. Postoje mnogi drugi razlozi koji uopće nemaju ništa izravno sa hranom. Problemi sa težinom mogu biti povezani sa mnogim drugim stvarima, osim sa kalorijama. Može to biti poremećaj nivoa šećera u krvi, zadržavanje tekućine u organizmu, alergije, spor metabolizam, loša probava i gomila drugih stvari. Ako ste razmislili o svemu, isključili sve medicinske probleme i sigurni da će vam gubitak tjelesne težine koristiti, za to postoje zdraviji i sigurniji načini od ne zdrave stroge dijete:

1. Uvijek doručkujte

Ako vam je pomisao na hranu odmah ujutro neprihvatljiva, pojedite svježe voće, a sat kasnije nastavite sa doručkom.

2. Započnite dan svježim voćem

Polovina svježeg grejpa sadrži biljna vlakna, puno vitamina C i može pomoći u snižavanju nivoa kolesterola.

3. Jedite više svježeg voća

Hranjivo i ukusno, svježe je voće vitalna komponenta svakog programa zdrave.prehrane. Svježe voće je bogato antioksidansima, hranjivim tvarima za koje se smatra kako nam pomažu u zaštiti protiv mnogih zdravstvenih problema povezanih sa starenjem. Voće ima i dodatni dar. Osim što nas opskrbljuje korisnim prehrambenim vlaknima, njegov visoki sadržaj vode natapa tijelo tekućinom koja pomaže izbaciti toksine. Kao takvo, svježe voće i svježi voćni sokovi su vitalan dio zdravog detoksikacijskog programa.

4. Ne propuštajte obroke

Budući da nedostatak hrane ima razoran učinak na ravnotežu šećera u krvi, uključuje se tjelesni mehanizam za preživljavanje koji može dovesti do toga da se jede više za sljedeći obrok.

5. Jedite sporije

Temeljito žvakanje pomaže u sprečavanju prejedanja i pruža osjećaj sitosti prije nego dođete do stadija u kojem ste već previše pojeli

6. Uključite dovoljno vlaknastih namirnica u svoju prehranu

Prehrambena vlakna usporavaju brzinu apsorpcije ugljikohidrata iz probavnog sustava, pomažu u prevenciji nestalnosti razine u krvi i umanjuju rizik od žudnje za određenom hranom i konzumacijom brzih jela.

7. Smanjite šećer i slatke namirnice

Ne samo da šećer koristi velike količine hranljivih tvari za vrijeme svoje apsorpcije, nego i prekomjerno zamara gušteraču i može dovesti do osjetljivosti na inzulin. Započnite odustajanjem od šećera u čaju i kavi.

8. Odbacite čokoladu, smanjite masnoće

Važna je kvaliteta masnoće. Promijenite vrstu masnoće koju upotrebljavate. Hranu pripremajte sa djevičanskim maslinovim uljem. Uzimajte dovoljno esencijalnih masnih kiselina, uključivanjem namirnica kao što su sjemenke buče, suncokreta, orasi, bademi, pistacije i hladno prešana ulja.

9. Ako jedete vani, jedite lagano

Izbjegavajte bogate umake, preljeve od sira i deserte. Tražite nepržena jela, jela kuhana na pari, od povrća, ribe i piletine.

10. Ne prejedajte se

Ako ste suočeni sa velikom porcijom, ne ustručavajte se reći da vam je previše ili ostavite hranu na tanjuru.

11. Jedite što je moguće prirodnije

Kad god je moguće, odaberite nepromijenjene, organske sastojke bez kemikalija.

12. Održavajte visok unos tekućine

Pijte mnogo vode, razrijeđenog soka od svježeg voća. Umjesto običnog zašto ne biste pili zeleni čaj, jer ima blagotvoran učinak na metabolizam masnoća i šećera, a njegova snažna antioksidanska aktivnost može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja.

13. Redovno vježbajte

Redovna fizička aktivnost se mora kombinirati sa programom zdrave prehrane. Ako vježbate, ali zadržavate stare prehrambene navike, teže će vam biti smršati.

14. Budite strpljivi i mršavite polako

Ne pokušavajte odjednom puno smršaviti. Gotovo svatko zna da se naglo izgubljena težina gotovo uvijek vrati natrag.


Post je objavljen 06.04.2011. u 15:08 sati.