Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Devil (2010)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

U jednoj zgradi u Philadelphiji petoro ljudi je zapelo u dizalu. Sudeći po groznim stvarima koje im se počinju događati, čini se da je vrag među njima...



Dosta jednostavna radnja, ne? E pa...očigledno je da se kod takvih radnji uvijek krije nešto puno više i detaljnije. Devil je uradak Johnea Dowdlea, pod scenarističkim vođenjem poznatog M. Night Shyalamana, čovjeka koji je zaslužan za mnoge uspješne trilere kao što su The Sixth Sense sa Bruceom Willisom, The Signs sa Mel Gibsonom ili The Happening i The Village. Iza sebe je ostavio dosta scenarističkih rukopisa, među njima je i ovaj triler horror. Kako općenito volim filmove sa njegovom radnjom, jedva sam čekao pogledati ovaj film. Bio sam doista impresioniran ovako jednostavnom radnjom. Već sam puno puta rekao da volim takozvane 'klaustrofobične' filmove, gdje se zapravo radnja svede na jednu ili par prostorija i tu se razvija priča. To mi je fascinantno i skidam kapu svakom redatelju ili scenaristu koji uspije održati istu foru od početka pa do kraja filma. Iako takvi filmovi ne traju dugo, svega sat i nešto, kao i Devil, dogodi se zapravo i više od onog što se treba dogoditi.



Očekivanja su mi se ispunila i primjetio sam da je Shyamalan i dalje jedan od najkvalitetnijih scenarista današnjice. Devil je jedno inteligentno, religiozno, maštovito ali i jednostavno i zabavno djelce koje svima preporučam. Iako je nažalost mnogim ljudima dosadan ili neinventivan, ne razumijem koji su film točno gledali, jer ja mislim da se po pitanju neinventivnosti stvarno ne treba ništa govoriti, ne postoji film sa ovakvom ili sličnom radnjom. Što se tiče dosade, ako se imalo udubite u film i pazite na detalje i na sve što se događa u pojedinim scenama i kadrovima, bit će vam puno jasnije i puno više interesantnije nego što ste mislili. Gluma u filmu stvarno nije podbacila, trebalo je dosta toga znati odglumiti i s obzirom da je velika većina anonimna, prilično sam impresioniran viđenim. Tijek radnje u filmu je možda malo trebao biti drugačiji po mom nekom viđenju, malo se previše toga isprepletalo pri sredini pa gledatelj eventualno može izgubiti tijek praćenja filma. Vizualno film je visoke kvalitete, pazilo se na mračne i svjetle scene i sve je ispalo dosta dobro realizirano.



Ne bih trebao puno više govoriti o ovom neobičnom i zanimljivom filmu, osim da ga preporučam pa svidio vam se ili ne, vidjet ćete nešto novo u svijetu horror filmova. Iako generalno ne nudi napete scene ni mnogo trzavica, Shyamalan nikad tome nije ni težio. Nešto na foru Stephena Kinga, i Shyamalan pokušava kroz detalje ukazati na socijalne i ostale probleme koji opisuju današnje stanje u društvu. Jako dobar film.

Post je objavljen 06.04.2011. u 11:05 sati.