Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/inspirationsart

Marketing

2.4.Daruvar

Bili smo na jezercu i u tri metra izbrojali oko 30 spljoštenih žaba. Konji pokraj su bili smješni jer smo jednom dali ime Đorđe na koje se malo konjče odazivalo. Bilo je vrijeme za razmišljanje i sjedenje ili razmišljanje i šetanje....mi smo odabrale ono drugo...naša grupa se našla u šetnji i pričanjima i promišljanjima po Daruvaru.

Posjetili smo Dvorac grofa Antuna Jankovića, iz 1771. u koji naravno da nismo mogli ući, ali je sve oko njega bilo zanimljivo. Godine, kao i njegov Perivoj koji također datira iz toga vremena. Impresivna su tu dva vrlo velika stabla ginka (mještani ih nazivaju Adam i Eva). Muško stablo posađeno je nešto ranije od ženskog, 1777. godine,i najstarije je u Hrvatskoj, a drugo po starosti u Europi. U samom centru grada nalazi se pravoslavna crkva, prvobitno drvena, iz 1756. godine, kao i Tošin bunar s izvorom tople vode, koju je za svoje potrebe koristio običan puk.

Prošetali smo se po parku....Julijevom parku (ime po najmlađem Jankoviću), u kome dominiraju Antunove kupke iz 1772. godine, koje je koristilo tadašnje plemstvo. Gledali kupače s kapicama i tražili Ivicu Kostelića..ahhahaa.... Ivanove kupke, zgrada Arkadia, Augustinčićeva skulptura Kupačica, itd.
Ugodno je bilo i za dušu koja se nahranila molitvom i promišljanjima, ali i za oči jer su mogle vidjeti te sve boje i podružiti se.

Druženje je bilo supić! A fotke čekam...
.

Post je objavljen 05.04.2011. u 06:52 sati.