Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gs-psizaneznalice

Marketing

A sada, troškovi

Koliko bi trebalo koštati štene ili odrastao pas? Cijene su raznolike: možete proći "badava" ili platiti neku simboličnu cijenu u azilima za pse, napraviti "posao stoljeća" nabavivši čistokrvno pseto bez rodovnice, platiti nekoliko stotina njemačkih maraka za "izložbene" visokokvalitetne pse ili rijetke pse.
Općenito, ako želite samo kvalitetnog ljubimca od nekog boljeg uzgajača cijene se uglavnom kreću od nekoliko stotina do tisuću njemačkih maraka, i to ovisno o sljedećim čimbenicima:
* Pasmine koje imaju malobrojna legla, kao što je slučaj kod velikog broja patuljastih pasmina, mogle bi koštati više jer je manje štenaca u leglu na koje će se podijeliti troškovi oko ispitivanja urođenih nedostataka, putovanja do parnjaka, nadoknade za parenje, brige za ženku za vrijeme skotnosti i za nju i štendan nakon okota.
* Pasmine poput buldoga zahtijevaju visoku razinu veterinarske brige tijekom skotnosti i pri štenjenju, što često uključuje i carski rez, a to također uvećava cijenu štenadi.



* Štenad za koju se može očekivati da će imati mnogo uspjega u natjecanjima kao što su izložbe pasa, natjecanja u radu i slično, skuplja su jer su to dodatne pogodnosti, jednako kao što je i automobil s dodatnom opremom skuplji od osnovne inačice.
Imajte na umu da ugledni uzgajači uzgajaju pse nadajući se da će poboljšati vlastitu liniju, a time i samu pasminu koju uzgajaju, no ponajprije žele da sva njihova štenad bude zdrav i dobar pratilac budućih vlasnika. Većina štenaca postaje kućnim ljubimcima a manje ih postaje izložbenim psima, pa stoga dobar uzgajač želi da svi budu sretni i dobro njegovani. Ako želite platiti manje, razmislite o ovome: one stvari po kojima se razlikuje birano ("najbolje") štene - što može biti nešto toliko malo uočljivo poput rasporeda točkica na dalmatinskom psu - vama uopće ne mora biti važno ako želite samo životinju za društvo. Upućeni uzgajač zna objasniti te razlike, a i vi se možete uputiti ako pročitate standard te pasmine.
Tehničke stvari



Plati... plati... plati
Najviše ćete potrošiti na uzdržavanje psa. Ako želite ispravno držati svojeg psa - pružiti mu dobru ishranu, nabaviti osnovnu opremu, pružiti mu preventivnu veterinarsku skrb, voditi ga sa sobom na ljetovanje ili ga tada ostaviti u penzionu za ljubimce - potrošit ćete bar nekoliko tisuća kuna godišnje, pa i do nekoliko puta više ako imate psa koji teži pedesetak kilograma i pojede toliko da bi time mogli nahraniti i nekoliko manjih pasa. Dodajte tome hitne veterinarske intervencije i potpuno nepotrebne, ali s radošću nabavljene stvarčice poput kaputića, ludih ogrlica, mekih krevetića ljupkog dizajna, sličica sa svetim Nikolom, kišobrana sa pasminskim obilježjima i drugih gluparija, shvatit ćete da pas ima velik udio u vašem kućnom budžetu. Stoga morate imati na umu koliko će vas koštati pas kojega nabavljate.



I na kraju ono najvažnije. Bez obzira na to jeste li nabavili čistokrvnog psa ili mješanca, uzeli ga u azilu ili na izložbi pasa, novac koji ste potrošili ne može se mjeriti s ljubavlju koju vam vaš pas pruža.


Post je objavljen 04.04.2011. u 21:15 sati.