Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

CELULIT....


Proljeće i ljeto su razdoblja kada se sve više razmišlja o njezi tijela. Dolaskom toplijih dana najuočljiviji nedostaci su oni na tijelu, pa je i razumljivo da okupiraju našu pažnju.
Prema nedavnim istraživanjima od celulita trpi približno 80 posto žena razvijenoga svijeta i potrebno ga je shvatiti ne samo kao estetski već i kao zdravstveni problem. Neki će možda biti sumnjičavi i odustati prije samog početka, no treba znati da je upravo ljeto pravo vrijeme za promjene. Iskoristite vrijeme kada procesi u organizmu prate prirodni energetski tok - dokazano je da se ljeti brže mršavi i lakše uklanja celulit.
Celulit je kompleksan problem, pa je stoga i njegovo uklanjanje kompleksno. To je dugotrajan proces, koji uvelike ovisi o ustrajnosti i strpljenju. Niti jedna, dosad poznata metoda, sama po sebi nije uspješna, no moguće je značajno smanjiti njegovo vanjsko izražavanje te usporiti njegovo napredovanje.
Estetski izgled te smanjenje zdravstvenih problema lako ćemo postići kombiniranjem različitih pristupa. Među njima svakako su nezaobilazni pravilna prehrana i primjerena, tjelesna aktivnost.

PRVI ZNAK STAROSTI
Kraj proljeća i početak ljeta je vrijeme kada djevojke i mlade žene najčešće razmišljaju o celulitu. U tom periodu naječšće podvrgavaju svoju kožu detaljnim analizama i postaju veoma nesretne kada uoče prve ili, u gorem slučaju, već uveliko prisutne znakove celulita. U oba slučaja nastoji se naći brzo i efikasno rješenja koje, nažalost, ne postoji.
Takvo ponašanje je pogrešno, jer o celulitu, odnosno o izgledu kože, treba razmišljati tokom cijele godine, bolje reći tokom čitavog života ako želimo da koža bude poput svile, bez celulita.
Celulit je, naime, hronična upalna i degenerativna bolest vezivnog tkiva kože,naročito njenih elastičnih vezivnih vlakana, pri čemu ženski spolni hormon estrogen i nasljedni faktori igraju glavnu ulogu. Međutim, za nastanak celulita odgovoran je i čitav niz dodatnih faktora koje treba poznavati i koliko je moguće ne dozvoliti njihovo djelovanje.
Gdje se prvo uočavaju znakovi celulita
Prvi znaci celulita najranije se uočavaju na dijelovima kože gdje je potkožno masno tkivo najjače razvijeno. To su natkoljenica, trbuh i stražnjica. U početnoj fazi celulita ti dijelovi imaju nižu temperaturu u odnosu na okolinu. Na koži još ne postoje golim okom jasno vidljive promjene. Ali, nakon bočnog pritiska na kožu palcem i kažiprstom uočavaju se nabori i sitne neravnine. Tokom vremena neravnine kože postaju uočljive golim okom i bez bočnog pritiska. Koža je neravna, a pipanjem se osjete čvorovi - to je već faza razvijenog celulita i znak za zabrinutost. Tada su poremećaji takvog stepena da imaju za posljedicu i poremećaje cirkulacije. Ti se poremećaji manifestiraju prvo oko skočnih zglobova. Koža u predjelu skočnih zglobova je otečena, a otok se ne povlači ni nakon noćnog odmora. Noge postaju teške, a hod otežan.
U tom periodu celulit je primjetan i na drugim dijelovima tijela, uključujući kožu koljena, podlaktica, grudnog koša, kožu dojki i vrata. Elastičnost kože je smanjena, ona je tvrda, a površina joj je gruba, a na dodir je i bolna.
Zašto nastaje "narađina kora"?
Pojava celulita najčešće se vezuje za povećanu ili prekomjernu tjelesnu težinu. Međutim, celulit se može pojaviti i kod mršavih žena, mada je debljina najvažniji fator. To je ujedno faktor na koji se najviše može utjecati promjenom načina ishrane i povećanom fizičkom aktivnosti. Celulit se javlja kod žena nakon dvadesete godine života. To je period kada su spolne žlijezde najaktivnije. Ženski spolni hormon odgovoran je za nastanak celulita, ali uz djelovanje još drugih faktora, a to su način života, prehrana i pušenje. Osnovni poremećaj kod celulita je na nivou ćelija koje proizvode vezivna vlakna. Vezivna vlakna učvršćuju zidove krvnih sudova i ne dozvoljavaju prevelik izlazak tečnog dijela krvi u okolinu.
Kod osoba kod kojih se razvija celulit vezivna vlakna se raspoređuju u paralelne snopove i tako dozvoljavaju preveliko nakupljanje tečnosti u tkivu kože. U koži se pojačano nakupljaju toksične supstance jer se tečnost iz kože sporo i nedovoljno ponovo vraća u sistem cirkulacije. Kod muškaraca i žena kod kojih se ne razvija celulit, a to su žene kod kojih ima više androgenih hormona u krvi, vezivna vlakna su isprepletena u formi mreže i ne dozvoljavaju nastanak celulita.
Kakav će biti raspored vezivnih vlakna, kao i metabolizam ćelija koje proizvode vezivna vlakna zavisi od nasljednih elemenata. Patološki procesi koji se razvijaju u toku nastanka celulita dosta su kompleksni. Ono što je važno znati da bi se moglo preventivno djelovati i spriječiti nastanak celulita, jeste da oslabljena cirkulacija i nagomilavanje slobodnih radikala u tkivu, te povećan unos hrane uz smanjenu potrošnju kao posljedica reducirane fizičke aktivnosti ili hormonalnih poremećaja, dovode u krajnjoj fazi do izgleda kože poput narančine kore. Pored navedenih faktora, pušenje je vrlo važan štetni faktor u nastanku celulita, jer smanjuje oksidacione procese u organizmu, smanjuje snabdijevanje ćelija neophodnim kisikom, a oštećujući krvne sudove smanjuje i snabdijevanje ćelija hranjivim supstancama te dovodi do pojačanog stvaranja slobodnih radikala u tkivu.
Ukratko: Možemo slobodno reći da je celulit vidljiv znak starenja kože kao posljedica usporenog metabolizma.
Kako spriječiti nastanak celulita?
U sprečavanju nastanka celulita treba obratiti pažnju na način prehrane, fizičku aktivnost, redovnu masažu i njegu kože i prestanak pušenja. Ishrana mora biti bogata svježim voćem, svježim ili samo barenim u vodi povrćem. Polifenoli prisutni u svježem voću i zelenom čaju usporavaju starenje tkiva i ubrzavaju metabolizam.
Namirnice bogate kalijem, na pr. banana, krompir, paradajz, poboljšavaju odstranjenje tekućine iz organizma, dakle djeluju diuretski, a samim tim povoljno djeluju na sprečavanje nastanka celulita.
Povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Svi ti sastojci izvrsno čiste organizam od toksina, poboljšavaju tonus tkiva i sprečavaju prerano starenje, ne samo kože, nego i cijelog organizma. Redovnim pilingom i utrljavanjem hranjivih krema u kožu poboljšava se cirkulacija, hrane se ćelije, lakše i brže odstranjuju nagomilani toksini i tako se sprečava prerano starenje kože i nastanak celulita. Ishrana bez masnoća životinjskog porijekla djeluje veoma povoljno u prevenciji celulita. U ishrani treba da dominira meso ribe, a kao masnoća maslinovo ulje.
Svakodnevne tjelesne vježbe na čistom zraku i šetnja u prirodi, aktiviraju cirkulaciju, poboljšavaju snabdijevanje tkiva kiseonikom i djeluju preventivno u nastanku čitavog niza oboljenja, pa tako i u prevenciji nastanka celulita.
I konačno, ali nikako na zadnjem mjestu, prestanak pušenja je veoma važan preduvjet u uspješnoj borbi protiv celulita.

Post je objavljen 03.04.2011. u 19:53 sati.