Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

432. Velikogorički vikend-go-turnir


2. Proljetni velikogorički turnir (02. 04. 2011.)

U zadnje vrijeme se osjećao trend opadanja interesa za ove vikend-turnire. Nije to bilo samo opadanje broja natjecatelja, nego i interesa za igrom. Bilo je sve više partija igranih preko volje, pa čak i puštanja, ali ne kao neka lažiranja, već jednostavno kao poigravanje sa ishodom turnira.
Osobno san, kao voditelj, nastojao održavati te turnire, kako bi se go ipak igrao. Bila je to još jedna od mojih zabluda. Očito.
I ovu subotu je do samoga predviđenoga početka bilo nas za igru celo malo, Filip i ja. Bio je tu i Adil, ali on je kazao da neće igrati. On često tako samo gleda kako drugi igraju, pa se zna kasnije uključiti.
Pred zakazano vrijeme, u 10:20, dolazi trojka: Nikola, Robi i Mirko. Mirko kaže da on danas neće igrati, pa se prijavljuju samo Robi i Nikola.
Sada Robi i Nikola zovu Marka Ugarčinu da dođe. On im javlja da će doći. Sa njim nas je pet, a to je nepar. To znači da jedan neće imati protivnika. Okreću se tada Mirku da ga udobrovolje za sudjelovanje u turniru. Mirko na nagovor ipak odlučuje igrati.
Sada nas je šest i svatko ima protivnika. Ličilo je to na turnir od šest igrača u pet kola, gdje svak igra sa svakim.
Kroz kratko vrijeme dolazi redovno zakašnjeli Marko Bačurin i sustav se u hodu mijenja u švicaraski. Kao i često improviziramo.
Sklepali smo nekako početak i Filip uzima ulogu voditelja i određuje protivnike.
Igrali smo u ‘Usponu’ u Matije Slatinskoga 4. Startali smo u 10:30, a završili oko 12:15.
Vrijeme za razmišljanje je bilo 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez.
Partije su bile handicap po razlici u kategorijama umanjen za dva prednosna kamenčića, uz uvjet da se ne prelazi 6 prednosnih kamenčića. To znači da za izračun veće razlike igra se šest prednosti.
Pogledajmo konačno stanje turnirske tablice sa svim postignutim rezultatima.

Mj. Natjecatelj      Kat Gra   1   2  Pt SOS SSS SDS 
1. Primetica Mirko 10k Zag 4+ 3+ 2 2 5 2
2. Smud Mladen 1k VGo 7+ 5+ 2 1 5 1
3. Primetica Nikola 5k Zag 6+ 1- 1 3 3 1
4. Ugarčina Marko 6k VGo 1-free 1 2 4 0
5. Bačurin Marko 19k VGo free 2- 1 2 3 0
6. Galeković Filip 19k VGo 3- 7+ 1 1 6 0
7. Jovičić Robert 2k Zag 2- 6- 0 3 2 0
Već u prvom kolu program je odredio susret dvojice kategorno najjaćih igrača ovdje, Robija i Mladena. Bilo je tako i prošlu subotu. Krenulo se oštro. Nastaje ko-borba u kojoj Mladen ignorira ko-prijetnju ostvarujući velike poene visokoga kuta. Robi nije uspio ostvariti igranu ko-prijetnju. Nije uhvatio hvatanu Mladenovu grupu i razočarano je predao partiju.
Ipak je najzanimljivija partija bila ona između Marka Ugarčine i Mirka. Mirko je odigrao nekoliko slabih poteza i podosta toga mu je padalo. Ipak je bilo još podosta prijetnji. Tada se vrlo neozbiljno i nekorektno, za turnirske uvjete, uključuju Robi i Nikola glasnim komentrianjem kombinacija i mogućih razvoja. Na to ni Mirko ni Marko ne protestiraju, ali ih ja nekoliko puta upozoravam da se igra turnirska partija, ali to ne potiče njihovu ozbiljnost. To je obezvređivanje turnira i vrijeđamje mene osobno. Što se mene tiče, navikao sam, ali obezvređivanje onoga što radim, a radim to, po svom mišljenju, za njihovo dobro, je ozbiljan znak meni. Marko na kraju griješi i gubi dobivenu partiju.
Nakom ove partije Marko odustaje od daljnjeg sudjelovanja. S njim se solidarizira i Robi. Nije Robiju prvi puta da nakon poraza od mene radi ‘sprdačinu’ od turnira. Nikola i Mirko ipak bi nastavili, ali se lome i nekako kao da su nagovorili Robija i Marka da igraju dalje.
Filip pokreće program parovima drugoga kola.
Čim je čuo s kim igra, Robi izjavljuje Filipu, da mu predaje partiju i poslušni Filip si upisuje pobjedu. Marko Ugarčina nema protivnika i dobiva bod bez borbe.
Braća Nikola i Mirko igraju sa tri prednosna kamenčića. Uz njih igram sa Markom Bačurinom i čujem kako Nikola smiruje Mirka: ‘Dobio si partiju.’. Mirko se ozbiljno trudio i pobjedio.
Završilo je to drugo kolo. Sada i Nikola o Mirko kažu da neće dalje igrati. Robi i Marko su to već ranije odlučili. Odlaze u prijateljskom veselom raspoloženju sva četvorica: Robi, Marko, Nikolas i Mirko.
Ostali smo samo Bačurin, Filip i ja. Nastavak nema smisla. Završavamo ovaj športski dogasđaj. Izgleda da je to bio samo u mojoj mašti i namjeri.
Ovom veselom i neozbiljnom nezrelom društvu ja nisam potreban, osim možda kao predmet njihovog izživljavanja. Samom sebi sada izgledam kao teška budala. No, ima i gorih stvari od ‘biti budalom’ i to me tješi.
Spomenutoj četvorki želim da shvate neke vrijednosti života i počnu cijeniti i poštovati ljude, kao i da pri tome ne budu povodljivi za negativnim procesima.
Mladen je sa svojih 67 godina još nešto naučio. Život je pred vama. Ono što je dobro u životu nije moguće uliti vam trakturom. Ja sam u jeseni života i nemam vremena da bi vas usmjerio, a niti to mogu. Nije važno tko je više, a tko manje i tko je prvi. Treba naći put dobra. Šansa za to postoji.
bl. Muradenu

Post je objavljen 03.04.2011. u 18:34 sati.