Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke američkog rata za nezavisnost

Bitka kod Hubbardtona – 7. srpanj 1777.

Nakon evakuacije, odnosno napuštanja utvrde fort Ticoderoga, američke postrojbe povlačile su se preko reduta Mount Indenpedance dalje prema gradu Castletonu. Povlačenje je bilo izuzetno naporno, jer to je bilo izuzetno vruće i sparno ljeto, a staze kroz šume zarasle i gotovo neprohodne.

Zajedno s postrojbama povlačili su se i bolesni, ranjeni te veći broj civila, pa je to sve još dodatno kompliciralo i usporavalo povlačenje. Da bi stvar bila još gora, britanska 24. pješačka pukovnija pod zapovjedništvom brigadnog generala Simona Frasera krenula je u progon 'kontinentalaca'.

U namjeri da zaustavi te tako odvoji svoju glavninu od britanske postrojbe u progonu, američki general St. Clair ostavlja kod grada Hubbardtona odred milicije 'Green Mountain Boys' pod zapovjedništvom brigadira Seth Warnera koji treba pričekati i prihvatiti zalaznicu (zaštitne snage koje štite povlačenje još od utvrde fort Ticonderoga) 11. pukovnije regulara Massachusetts pod zapovjedništvom brigadira Francisa Ebenezera i 2. pukovnije regulara New Hampshire pod zapovjedništvom brigadira Nathan Halea.

'Kontinentalci' su se utaborili na padinama Monument Hilla, a zapovjednici donose pogrešan zaključak da su britanske postrojbe daleko, pa propuštaju postaviti bojno osiguranje. Tijekom jutra 7. srpnja britanski vojnici iz sastava 24. pješačke pukovnije bili su na samo nekoliko stotina metara od američkih koji ih nisu primijetili, jer nisu bila postavljena bojna osiguranja.

No, umjesto da pričeka njemačke postrojbe, brigadni general Simon Fraser odlučuje se za napad u ranim jutarnjim satima, odmah nakon doručka. Iznenadni napad Britanaca doista je iznenadio Amerikance koji nisu računali da su Britanci tako blizu.

Photobucket
shema bitke kod Hubbardtona

Ipak, američki vojnici brzo su se oslobodili početnog iznenađenja i uspjeli su organizirati obranu te odbaciti britanske vojnike. Sada pristižu njemački grenadiri (Jager) iz sastava pukovnije 'Brunswick' koji su u prethodnici njemačke glavnine baruna Riedesela, pa oni na lijevom krilu i britanski grenadiri na desnom krilu uspijevaju potisnuti 'kontinentalce'.

Napredovanjem britanskih grenadira i njemačkih jagera stvorena je prilika i za frontalno djelovanje ostatka britanske 24. pješačke pukovnije, a dolaskom njemačke glavnine (dvije pukovnije – 'Riedesel' i 'Breymann') inicijativa prelazi u ruke britanskih i njemačkih vojnika. Pogibijom brigadira Francisa Ebenezera raspala se i obrambena crta američkih vojnika i oni su se počeli izvlačiti prema Castletonu.

Photobucket
zastava odreda milicije 'Green Mountain Boys' pod zapovjedništvom brigadira Seth Warnera

Iako su bitku vojnički izgubili, 'kontinentalci' su u potpunosti izvršili svoju zadaću koju su dobili kao zalaznica. Naime, glavnina američke vojske dokopala se sigurnosti Castletona, a njemački barun Friedrich Adolf von Riedesel (veteran mnogih europskih bitaka toga doba) bio je zadivljen hrabrim otporom i ustrajnom obranom američkih vojnika.

Kada je pronađeno mrtvo tijelo brigadira Francisa Ebenezera, barun je zapovjedio dostojan kršćanski pogreb uz vojničko odavanje počasti mladome američkom brigadiru čijom hrabrošću je bio zadivljen.

Amerikanci su imali 41 poginulih, 96 ranjenih i 234 zarobljenih vojnika, a Britanci i Nijemci pak 60 ubijenih i 148 ranjenih. Preživjeli američki vojnici našli su sigurnost u utvrdi fort Edward, a Britanci su odustali od daljnjeg progona. Za nekoliko dana doći će do nove bitke kod Benningtona posljednjoj uvertiri pred bitku za Saratogu.

Photobucket
'Green Mountain Boys' tijekom bitke s njemačkim 'Hessians' vojnicima

Post je objavljen 02.04.2011. u 21:08 sati.