Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Scanners (1981)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Doktor znanstvenik pošalje mladića sa specijalnim psihičkim moćima da pođe u potragu za drugima poput njega, kako bi svi uspjeli spriječiti njihovog člana koji se suprotstavio njihovim moćima i koristi ih za svoje svrhe...



Drugi film Davida Cronenberga kojeg sam pogledao u dosta kratkom razmaku od prvog, The Brood, a Videodrome sam prvog pogledao prije nekih 5-6 godina. Scanners je film koji je pretvorio Cronenberga u mainstream horror redatelja i donio mu poveliku slavu zbog koje je uspješno nastavio raditi na svojim projektima. Pretpostavljam da neki nisu čuli od vas za ovaj horror film, ali ipak stariji gledatelji se sjećaju njegove popularnosti i pamte ga po tome što je bio neobičan i...ajmo reći ekscentričan. Film sada gledam po prvi put i mišljenja sam da je Scanners ispao stvarno dobar uradak, makar mislim da je ipak The Brood trebao Cronenberga odvesti u popularnost jer mi je mrvicu bolji. Socijalna pitanja su opet uključena u njegove filmove, jer svaka njegova monstruozna tematika na kraju ima svoju backside priču koju se treba popratiti ako se pozorno prati film.
Dakle, Scanners je u globalu vrlo dobar uradak sa ponešto većom količinom mana zbog koje mu nisam uspio dati neku veću ocjenu, ali sve u svemu ostat će mi u zanimljivom sjećanju.



Poznati B glumac Michael Ironside pojavljuje se u ovom filmu, naravno kao antagonist i glavni Scanner koji koristi svoje moći u loše svrhe. Recimo da mu je Cronenberg pružio prvu pravu priliku i ovim filmom ga učinio poznatim. Drugi glumac je glavni protagonist, Stephen Lack, koji me je iskreno glumom razočarao u filmu. Nisam nikada čuo za njega, ali možda i bolje da nisam. Lacku nedostaje adrenalina, energije i djeluje jako anemičan i hladnokrvan na mnoge loše scene koje se oko njega događaju. Susret sa Michaelom Ironsideom djeluje kao susret naturščika sa najboljim glumcem svijeta. Banalan je i potrudit ću se zaobilaziti njegove filmove, ako se slučajno nije popravio. Efekti u filmu su stvarno impresivni i za ono vrijeme čak i odlični, neke scene u ostale jako poznate u horror svijetu i svakako bi trebali popratiti film radi tih scena. Nisam nikako prešao preko sporosti u filmu. To je ono što me mučilo i što je maksimalno odužilo film. Između par važnijih scena prolazi i po 10 min zato jer se jednostavno sve scene i kadrovi odužuju, što mi nikako ne paše i film može izgubiti na smislu i na interesantnosti. Tijek radnje zanimljivo prolazi, za razliku od njegovih prijašnjih filmova puno je dinamičniji i ima puno, puno više akcijskih scena.



Drago mi je što sam pogledao Scannerse, ali opet bilo je tu dosta mana koje je valjalo ispraviti, ali opet...tko nema? Nadam se da su Cronenbergovi budući uradci još bolji, dinamičniji i mrvicu manje sporiji. Gledao sam Ironsidea u njegovom mračnom 'svjetlu'...genijalno.

Post je objavljen 10.04.2011. u 16:56 sati.