Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umornooko

Marketing

Kud prije ...

Kako vrime leti ... pari mi se da san jučer u onu malu plastičnu kadicu teplija kalumelu (kamilicu, za sjevernjake) za prvi put okupat Vinkicu, a evo, danas san je bija upisat u školu.
Krštenica, domovnica, JMBG, OIB, zamantalo mi se od puste kartušine ča san je mora teti Dušanki odnit.
OŠ „Knez Mislav“ u našemu Mašogradu.

Photobucket

Nije bilo ni najmanje šanse da je upišen u Zapadna Kaštila. Iz subjektivni i objektivni razloga. A jedan od vrlo čvrsti objektivni razlozi je i da ću, akoBogdazdravlje, brzo počet radove oko „štalice“ i uz malo sriće Vinka idući rođendan neće slavit po trubolimačima ili onetoplayima/guliverenergijan ... nego doma, na vlastitoj travici.
Subjektivne razloge bi radije zadrža za sebe cerek
Na kraju krajev, prilična san konzerva po tome pitanju, pa neka i Vinka gre u skulu di je odija i njezin pape.
Nije ni naša škola baš od jučer. Još od 1822. godine, kaako je istraživa don Ante Jurić, u staroj „braskoj kući“ je Ivan Valenta bija prvi ravnatelj.
Skula se selila od kuće do kuće, i bila je strogo muška skula sve do prve mješovite šk. god,. 1893/94. u kući Duje Alfirevića-Jere.
Prva prava školska zgrada je zgrađena tek 1903. na Gojači, i prilično suvremena za ona doba.
Prva četri razreda, i administrativni prostori. Viši razredi su opet bili po kućan ... sve do II. svitskoga rata. Onda je 1953. godine počela radit osnovna skula za Gomilicu i Sućurac, niži razredi u staroj školi na Gojači, a viši razredi u Đardinu. Prva upraviteljica osmoljetke je bila Ružica Luketin, a posli nje je bija Spasoje Antičević.
Nova novcata zgrada je otvorena one godine kad san se ja rodija, i dobila je ime po Silvestru Batini, a čast da bude prvi diretur u novoj zgradi dobija je Nenad Nenadić. Njega su naslijedili direktori Špiro Milevčić, Roko Rudež i Ante Luketin. Godine 1990. u jeku demokratskih promjena, Sućurac je proslavija 1140. obljetnicu spomena prasela Putalj i 600 obljetnicu današnjeg mjesta na obali, te je škola dobila novo ime „Knez Mislav“ po hrvatskom vladaru začetniku hrvatske državnosti i obnovitelju povijesne crkve Svetog Jurja na Putalju 839 godine.
Čast prvog ravnatelja pučke skule Republici Hrvatskoj dobija je dugogodišnji nastavnik povijesti u školi - Ivo Plepel. Današnja ravnateljica je Ines Visković.
Škola je u novije vrime požnjela mnoga priznanja, među njima je da je proglašena Eko-školom ...

Photobucket¸
nacrta: Nikola Listeš

... oživljene su i razne sportske i malo manje sportske aktivnosti, izašlo je u papirnatom izdanju šest brojeva školskog lista „Mašopis“, koji je gotovo redovito predstavljao našu županiju na državnim natjecanjima, da bi se u novije vrijeme i škola, tj. profešuri zajedno sa učenicima, prišaltali na najnoviji val informatizacije/internetizacije.

Photobucket

Pa se sad lako more dogodit da koji od ovi sa slike mora doma oca oli mater učit nekin osnovnin stvarima. Nije baš zgodno za roditeljskki autoritet, ali ko in je kriv ča su do sad živili u pečini thumbup
Koliko se tome pristupa studiozno, kazuje i podatak da je u natjecanju za najbolje web-stranice osnovnih škola, izrađenih CMS sustavom, osvojena i nagrada
I „Mašopis“ u „papirnatom“ obliku je postao povijest, jer ga sada direktno, u elektronskom obliku, uređuju sami učenici uz diskretnu pažnju profešuri.
Dosta o povijesti, okrenimo se budućnosti, ka i mali učenici „Kneza Mislava“, među kojima bi, najesen, tribala bit i moja Vinka.
Koji će to bit osjećaj kad joj buden iša na roditeljski sastanak ... kad i službeno stupin u školu ka roditelj, i vidin ovo na zidu,

Photobucket
nacrta: Nikola Listeš

... pa se sitin našega Nikole Listeša, kad je crta oti znak, pa se sitin našega zajedničkoga rada na prvin brojevima lista. Naravno, nisan ga ja pisa, pisala su ga dica, moje je bilo da po Nikolinin uputan to tehnički odradin.
Nisan se ošerva, jesu li pripiturali, ali pari mi se da su još nazad par godin na prvome katu krajnji zapadni i istočni zid bili naslikani sa slikan koje smo mi osmaši, daleke 1977. godine, pinelavali, po uputan ondašnjega profešura od likovnoga, Jurice Kezića. Ej, sedandesetisedme ... ajme, kad se sitin da mi se onda Zakonita još nije ni bila rodila ... ajde, ajde, boje mi je poć nanit, oli stavit kapu, ko zna di će me u ovu sitnu uru sićanja odvest. Zakonita je došla taman sa posla, nji dvi su išle u krpe. Vinka upravo dovršaje jednu od svojih nebrojenih viroza, koje ću, nadan se, zaboravit kad izvadi angine (mandule, krajnike, za sjevernjake)
Vrime je za poć nanit ... i da znate da nisan iz prsta iščiča ove brojke i podatke, malo san poćirija na sucurac.info
Mi se i dalje vridno spremamo, i fizički ...

Photobucket

... a bome i psihički, za veliku prekretnicu dosad skroz bezbrižnome ditinjstvu ... za prve obaveze ... ocjene, smij i plač.
Stojte mi dobro i zdravi bili ... kako bi reka Žuti ... moji lipi i deboto šesni Sućurani.
I ostali, naravno thumbup mah mah party

Post je objavljen 02.04.2011. u 00:05 sati.