Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KNJIGA O RURALNOM TURIZMU

KNJIGA DVAJU ZNANSTVENIKA ZA ŠIROKU POPULACIJU

„ RURALNI TURIZAM U Hrvatskoj, s primjerima dobre prakse i europskim iskustvima“ naslov je knjige koja je prije mjesec dana predstavljena u Novinarskom domu u Zagrebu, a koju je 2010. izdala izdavačka kuća Meridijani iz Samobora.
Rijetke su knjige koje se bave temom poljoprivrede, pa tim više ova knjiga ima svoju vrijednost. Napisala su je dvojica znanstvenika i to dr.Damir Demonja i dr. Pavao Ružić.
Dr. Demonja je od 2006. zaposlen u Institutu za međunarodne odnose u Zagrebu kao znanstveni suradnik. Područje njegova rada je široki raspon tema među kojima su i turizam i njegovi posebni oblici ; kulturni i ruralni turizam, te kulturno povijesno naslijeđe u funkciji turizma. Sudjeluje u znanstveno istraživačkim i tržišnim projektima Instituta. Redovni je član Znanstvenog vijeća za turizam, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Bio je član Znanstvenog i Organizacijskog odbora Prvog i Drugog hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem 2007. i 2010. godine.
Dr.Pavao Ružić zaposlen je u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču. Kao viši znanstveni suradnik uključen je u znanstvene, razvojne i stručne projekte financirane od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i drugih korisnika. U zvanju profesora visoke škole predavač je na kolegijima „Ugostiteljsko poslovanje“ i „ Ruralni oblici turizma“ na Veleučilištu u Rijeci-poslovni odjel Pula i Poljoprivredni odjel Poreč. Predmet njegovog stručnog i znanstvenog interesa je turistička ponuda, njena kvaliteta, ruralni oblici turizma, ruralna ekonomija i organizacija, a utemeljitelj je nove znanstvene discipline _ poslovni djelotvoring.
Ta dvojica autora napisala su spomenutu knjigu koja ima 316 stranica.Poglavlja knjige „RURALNI TURIZAM u Hrvatskoj s primjerima dobre prakse i europskim iskustvima„ koja su potom razrađena su slijedeća:
1. Osnove ruralnog turizma,
2. Aktualno stanje ruralnog turizma u RH,
3. Razvoj ruralnog turizma u Hrvatskoj
4. Marketing u ruralnom turizmu u Hrvatskoj
5. Učinci ruralnog turizma u Hrvatskoj
6. Ruralni turizam u Europi danas
7.Zaključci i preporuke za održivi razvoj ruralnog turizma u Hrvatskoj
8. Literatura i izvor

Image and video hosting by TinyPic

U dijelu knjige Literatura i izvori pobrojani su zakoni, pravilnici, propisi uredbe i odluke koji su u domeni legislative koja je važeća u djelatnosti ruralnog turizma.
Na 16 stranica knjige ispisane su web adrese na čijim se stranicama opširnije može pogledati sadržaj koji su autori samo kratko u tekstu spomenuli, ili ga navode kao primjer u sklopu cjeline o kojoj pišu.

Primejer: Autori na 59. stani knjige pod naslovom 2.1.2. STANJE OSTALIH OBLIKA RURALNOG TURIZMA U HRVATSKOJ
pišu:
„Na ruralnom prostoru Hrvatske, izvan obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ostvaruje se 15 različitih oblika ruralnog turizma. Postignuti stupanj razvoja tih oblika turizma je različit, od početnih do onih razvijenijih. Kratki pregled stanja ostalih oblika ruralnog turizma u Hrvatskoj slijedi u nastavku. „
Autori tada na devet narednih stranica opisuju oblike turizma i to : rezidencijalni turizam, zavičajni ili nostalgični turizam, sportsko-rekreacijski turizam , avanturističko (pustolovni) turizam, zdravstveni turizam, kulturni turizam , vjerski turizam, lovni turizam, ribolovni turizam, gastronomski turizam, vinski turizam, ekoturizam, edukacijski turizam ( turizam namijenjen i djeci i odraslima), kamping turizam i nautički turizam.

Jeste li znali da Hrvatska ima Eko-etno selo Stara Kapela?
To je selo u općini Stara Kapela kraj Slavonskog broda koje raspolaže s 24 kreveta u četiri kuće, četiri kuće se još završavaju i u pripremi je još 20 kreveta. Krajnji cilj je da eko-etno selo Stara Kapela počne živjeti od turizma, kvalitetne gastronomske ponude i gostoljubivih domaćina.
Tekst o etno-eko selu Stara Kapela je na 228 - 229. strani knjige.

Knjiga stoji 169 kuna, može se kupiti u izdavačkoj kući Meridijani u Samoboru i preko interneta.






Post je objavljen 01.04.2011. u 06:18 sati.