Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Vrgorac gubi hitnu službu u dosadašnjem obliku

Najnovijim prijedlogom reforme hitnih službi Republike Hrvatske, vrgorska hitna služba biti će ukinuta u postojećem obliku.
Dakle prema dosadašnjem rasporedu (izvor: Ministarstvo zdravstva) Vrgorac je imao dva punkta pripravnosti, od kojih je svaki uključivao liječnika (dr.med.), medicinsku sestru – tehničara (ms-mt) i vozača. Prema najnovijoj mreži hitnih pomoći Vrgorac bi imao status T2 prema kojem bi u timu imao samo medicinsku sestru – medicinskog tehničara specijalistu (ms-mt spec.) i medicinsku sestru – medicinskog tehničara (ms-mt). Svi ti podaci navedeni su u prezentaciji koju je objavilo Ministarstvo zdravstva.
Prema istaknutim podacima, postaje očito da Vrgorac puno gubi. Ukoliko se iz dosadašnjih timova izbace liječnici i vozači, neće biti klasičnih dežurstava, pa hitna više i neće biti hitna. A pitanje je gdje će taj višak ljudi, odnosno tko će prevoziti hitne slučajeve i gdje? Metković – Dubrovnik možda s kojima Vrgorac ništa ne veže?
Normalnu hitnu službu zadržati će Metković i Makarska, te, što je vrlo zanimljivo, i Šestanovac, dok Vrgorac neće.

Treba spomenuti i slijedeće podatke: Vrgorac je prostorno najveći grad u županiji, pa vrgorska hitna pokriva najveće područje u istoj toj županiji. Ovuda je proteklih godina prošla autocesta čime se povećao promet, a time i nesreće, Vrgorac je i odredište prema Međugorju, a u ukupnom broju stanovništva, stariji od 60 godina čine 22,4% stanoništva (normalan udjel bi trebao biti do 12%). Poveznost Vrgorca sa Makarskom i Metkovićem je vrlo loša.

Puno je tu pitanja koja još nisu razjašnjenja, a najnovijim izmjenama ministar zdravstva Darko Milinović sigurno je Vrgorčanima poželio čestitati 21. obljetnicu lokalnog HDZ-a! I opet ćemo od naših poglavara slušati kako nije do njih, kako Vrgorčani ništa ne gube i mnoge druge isprazne floskule koje smo slušali na primjeru suda i drugih institucija koje je Vrgorac izgubio posljednjih godina. Ako se ovako nastavi, Vrgorac će idućih godina izgubiti i status Grada. No vjerujem da će se za njega naša vlast grčevito boriti...


Post je objavljen 31.03.2011. u 10:28 sati.