Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

MINISTAR ČORDAŠ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA OPĆINE VUKOSAVLJE

Vukosavlje 29.03.2011. g. U današnjem razgovoru sa ministrom Čordašom, načelnik općine Vukosavlje, Elvir Hadžiomerović, i predsjednik općinskog vijeća, Josip Suvalj, istakli su da većinu stanovništva općine Vukosavlje čini povratnička populacija. Aktualne probleme, poput vodo snabdijevanja i izgradnje kanalizacije, prate i hronične povratničke nevolje, poput obnove stambenih jedinica i ekonomske održivosti.
Opštinski zvaničnici su se složili da su do sada u ovu neveliku općinu stigla značajna ulaganja. Tako je tokom protekle četiri godine Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske uložilo preko 430 tisuća KM. Iz Fonda za povratak BiH uloženo je preko milion KM. Zato je za Vukosavlje bitno da se na državnoj razini što prije konstituira Povjerenstvo za izbjegla i raseljena lica, koje donosi odluke o raspodjeli sredstava iz Fonda.
Ministar Čordaš je istakao da je Ministarstvo pripremilo Program rješavanja problema raseljenih, izbjeglica i povratnika za 2011. godinu, koji će Vlada razmatrati na sljedećoj sjednici. Prema ovom programu planirano je da u tekućoj godini u općinu Vukosavlje bude uloženo 100 hiljada KM za povratak Bošnjaka i Hrvata. Na osnovu općinskog dogovora sredstva će se usmjeriti za projekte obnove stambenih jedinica ili infrastrukture.
Osim toga, Ministarstvo će uložiti u održivi povratak kroz nabavku poljoprivredne mehanizacije, te pokretanje zanatske i poljoprivredne proizvodnje. U raspodjeli ovih sredstava će participirati i srpsko interno raseljeno stanovništvo. Mogućim ulaganjima u obnovu vjerskih objekata i podrškom radu udruženja, Ministarstvo će i ove godine adekvatno podržati stvarni povratak u Vukosavlju.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS


Post je objavljen 29.03.2011. u 21:51 sati.