Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke američkog rata za nezavisnost

Opsada i predaja utvrde fort Ticonderoga – 2. do 6. srpnja 1777.

Nadnevka 1. srpnja 1777. britanski Kanadski korpus krenuo je jezerom Champlain iz Quebeca i izbio pred utvrdu fort Ticonderoga. Britanskim Kanadskim korpusom zapovijeda general John Burgoyne, a u sastavu korpusa su britanske 9., 20., 21., 24., 47., 53. i 62. pješačka pukovnija, sveukupno 5000 vojnika.

Na lijevom krilu britanskih pukovnija nastupale su njemačke (Hessians) pukovnije pod zapovjedništvom baruna Riedesela. Bile su to pukovnije 'Rhetz', 'Riedesel', 'Specht', 'Barner' i 'Hesse-Hanau'. Ukupno je to bilo oko 4000 vojnika. Britancima se je priključilo i oko 800 Indijanaca.

Američka kontinentalna vojska brojila je oko 3000 regulara i pripadnika milicije pod zapovjedništvom generala Artura St. Claira. Bile su to slijedeće pukovnije: 1. Massachusetts (milicija), 2. Massachusetts (milicija), 1. New Hampshire (regulari), 2. New Hampshire (regulari) i 3. New Hampshire (regulari).

Photobucket
pad fort Ticonderoga 6. srpnja 1777.

Kontinentalci su se utvrdili u utvrdi fort Ticonderoga, a mostom su bili povezani preko jezera s redutima na uzvišenjima Independance gdje su im bile i topničke bitnice. Opsada utvrde fort Ticonderoga potrajala je sve do 6. srpnja kada je general St. Clair bez ikakve bitke povukao svoje postrojbe i utvrdu prepustio Britancima.

Kod fort Ticonderoge nije došlo do ozbiljnije bitke, u međusobnim izmjenama vatre poginulo je 5 britanskih i 7 američkih vojnika. Nakon pada utvrde fort Ticonderoga britanski vojnici krenuli su u progon branitelja utvrde, ali su stigli samo zalaznicu Kontinentalne vojske te će doći do bitke kod Hubbardtona.

Kukavičko napuštanje utvrde fort Ticonderoge osudio je i kongres i sam general Washington, a nikada nisu dokazane sumnje da su general St. Clair i njegov nadređeni general Schuyler za napuštanje utvrde primili mito. Oboje generala završila su na sudu, koji ih je oslobodio krivnje, no, general Schuyler izgubio je zapovjednu dužnost i zamijenio ga je general Gates.

Photobucket
fort Ticonderoga

Zašto je general St. Clair odlučio bez borbe napustiti utvrdu u kojoj se mogao duže vrijeme oduprijeti britanskoj opsadi, a i vojnici su bili odlučni za borbu ostat će zauvijek njegova tajna. No, propao je pokušaj Kontinentalaca da zaustave prodor Britanaca prema utvrdi Saratoga, a što će se tamo dogoditi drugi put.


Post je objavljen 27.03.2011. u 22:53 sati.