Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gs-psizaneznalice

Marketing

Lovački psi

Terijeri
Ti psi sama su srčanost! Uzgajani su da se nose rame uz rame s bilo kojom vrstom štetočina, točno znaju što hoće, ne stide se to pokazati i nisu nimalo milostivi prema onima koji im se ispriječe na putu.
Ljubitelji terijera to zovu žarom, no većina njihovih vlasnika smatra da bi te njihove osobine bile neukrotive kada te pasmine ne bi gotovo uvijek bile malenog rasta i kada ne bi imale tako mnogo smisla za humor koji možete naći gotovo kod svih pasa, naročito ako je šala na vaš račun.
Terijere treba razmatrati kao grupu koja se može podijeliti u dvije kategorije:
Prvu čine psi na koje obično pomišljamo kada kažemo "terijer". Većinom se tada radi o malim ili patuljastim pasminama oštre dlake, odnosno o psima koji su uzgajani za lov na štakore, lisice, jazavce, lasice, vidre i sve ono što su njihovi vlasnici smatrali da je bolje što dalje od njihovih posjeda.



Drugu čine pasmine koje su nastale križanjem buldoga i terijera. To su psi poput bulterijera, koji su čvrste građe i mišićavi poput buldoga, ali s klasičnom žilavošću, smionošću i odvažnošću terijera. Mnogi, mada neispravno jer nije priznata od FCI-a, u ovu skupinu često ubrajaju i pasminu koju zovu "pit bull", a koja se razvijala za borbu s drugim psima u krvoločnim i grubim natjecanjima koja su već desetljećima zabranjena (no na žalost se i dalje nekako uspijevaju ilegalno održavati na mnogim tmurnim mjestima diljem svijeta).
Potencijalno dobre kućne ljubimce možete naći u objema kategorijama, no s ovom potonjom morate biti posebno oprezni.
Prvo klasični terijeri. To su neumorni, tvrdoglavi, hrabri i elegantni psi. Jednako se dobro prilagođuju životu u gradovima, prigradskim naseljima kao i na selu i u prirodi. Čak i najmanji terijeri prilično su izdržljivi kada su u pitanju djeca, no ako nisu socijalizirani i školovani, može se pojaviti problem zbog stavakoji zauzimaju nastojeći se postaviti u položaj u kojem oni diktiraju pravila kuće. Ako im se dopusti da budu gazde i vode glavnu riječ, neki od ovih malih dinamomotora mogu prerasti u prave despote. Preuzimanje te uloge vrlo je opasno, bez obzira na to o kojem psu se radilo a naročito ako je riječ o obitelji s djecom.
Drugi problemi koji se javljaju kod terijera su izravna posljedica razloga njihovog nastanka: obožavaju kopati i veliki su lajavci. To su osnovni alati kojima se služe u nastojanju da iz jazbine istjeraju jazavca ili iz brloga lisicu. No, ti njihovi alati nisu ni u kojem slučaju nešto na čemu su im zahvalni vaši susjedi i bliža i daljnja okolina. Većina terijera dobije onaj dobro poznati sjaj u očima i postaju posebno zaneseni ako u kući osjete prisustvo nekog glodavca. Možda su hrčci, skočimiševi, vjeverice i slične životinjice kućni ljubimci, ali kako u to uvjeriti jednog terijera? A što se tiče odnosa prema drugim psima, mnogi od njih znaju biti prilično necivilizirani.



Iako postoje terijeri s kratkom i svilenom, kao i s dugom dlakom, većina ih je oštrodlaka. Takva dlaka zahtjeva trimanje (izvlačenje odumrle dlake) i posebnu njegu kako bi se ona održavala u uzložbenoj kondiciji. Vlasnici terijera koji služe samo kao kućni ljubimci obično zanemaruju tu zamornu zadaću i dlaku održavaju trimanjem električnim napravama namjenjenim toj svrsi, tako da ne moraju svakih nekoliko mjeseci odlaziti "frizeru za pse" na uređivanje. Osim navedenoga, te pasmine imaju dlaku koju je relativno lako održavati, a ne linjaju se jako.
Terijeri tipa bull su u posljednje vrijeme, zbog napisa u tisku, došli na vrlo loš glas, što je zapravo velika šteta jer su ti psi godinama bili vrlo stabilni kućni ljubimci. Promjene su nastale zato što su oni postali popularni jer su lošim (na žalost često namjerno) uzgojem pojačavane njihove sklonosti k agresiji prema drugim psima, ali isto tako i ljudima (što inače izvorni nije njihova odlika). Tako su inače prema ljudima miroljubivi psi postali opasni za ljude. Dodate li tome još i njihovu fizičku snagu, dobit ćete životinju koje se doista treba bojati.
No, ako psa ove pasmine nabavite kod nekog uzornog uzgajača i ispravno ga socijalizirate i školujete već kao štene, dobit ćete mirnog, emotivnog psa, čija se dlaka vrlo jednostavno održava i koji može biti izvrstan član vaše ljudske obitelji. Na žalost, u većini slučajeva teško je ukloniti netrepeljivost prema drugim psima, a morate razmišljati i o neprijateljskom raspoloženju drugih vlasnika pasa i ljudi. S obzirom na sve probleme koji su u posljednje vrijeme jako učestali (a za koje su krivi ljudi a ne psi), uvijek će vas malo poprijeko gledati jer imate "pitbula".
Oprez

Pronalaženje uzornog uzgajača nije važno samo kod kupovanja te skupine pasa. Jednako je važno bez obzira koju pasminu odabrali, no u slučaju terijera tipa bull to je osobito važno. U 3. poglavlju opisala sam zašto je to toliko važno. Psi iz izložbenih linija gotovo su uvijek bolji kućni ljubimci. Uzorni uzgajači uvijek jako mnogo pozornosti posvećuju dobroj naravi kod svojih pasa i trude se kako bi njihova pasmina imala što bolji ugled te kako bi joj time dali više šanse i prikazali je u dobrom svjetlu u očima zakonodavnih vlasti koje se trude da te pasmine izopće iz gradova i uopće iz ljudskog društva. Kupite li takvo štene kod nekog drugog a ne kod uzornog uzgajača o kojem sam govorila, dobit ćete upravno onakvu životinju kakvu oni žele izopćiti iz našeg društva. Stoga vodite brigu o tome: socijalizirajte svog psa. Više o tome bit će riječi u 6. poglavlju.
Tehničke stvari



FCI grupa III. Terijeri
Sekcija 1:
Veliki i srednji terijeri (dugonogi): njemački lovni terijer, erdel terijer, bedlington terijer, border terijer, foksterijer (kratkodlaki i oštrodlaki), leiklend terijer, mančester terijer, velški terijer, imalski terijer, irski terijer, kery blue terijer, irski mekodlaki pšeničnobojni terijer, japanski terijer i brazilski terijer.
Sekcija 2:
Mali terijeri (kratkonogi): australijski terijer, kern terijer, dandi dinmont terijer, norfolk terijer, škotski terijer, norvič terijer, silihem terijer, skaj terijer, zapadnoškotski bijeli terijer i češki terijer.
Sekcija 3:
Terijeri tipa bull: engleski bullterijer (standardni i minijaturni), stafordski bullterijer i američki stafordski bullterijer.
Sekcija 4:
Patuljasti terijeri: australijski svilenodlaki terijer, engleski patuljasti terijer i jorkširski terijer.



Post je objavljen 27.03.2011. u 21:54 sati.