Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Battle: Los Angeles (2011)

Invazija svijeta: Bitka Los Angeles (2011)

Produkcija: Columbia Pictures / Relativity Media / Original Film / Legion Entertainment
Redatelj: Jonathan Liebesman
Scenarij: Christopher Bertolini

Uloge:
Aaron Eckhart.................................(Sgt. Michael Nantz)
Michelle Rodriguez.........................(TSgt. Elena Santos)
Bridget Moynahan..........................(Michele)
Adetokumboh M'Cormack..............(Corpsman Jibril Adukwu)

Film je izašao u kina 11. Ožujka, 2011 godine
Trajanje: 116 minuta
Budžet: oko 70 milijuna $
Zarada: 60,5 milijuna $ (do sada)
Zarada u prvom vikendu: 35 573 187 $ (u 3 417 kina)
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Već godinama postoje zabilježeni slučajevi opažanja NLO-a širom svijeta - Buenos Aires, Seul, Francuska, Njemačka, Kina. No 2011., ono što su do sada bila svjedočanstva postat će zastrašujuća stvarnost kada Zemlja bude napadnuta nepoznatim silama. Dok ljudi promatraju kako gradovi širom svijeta padaju, Los Angeles postaje posljednje uporište čovječanstva u bitki koju nitko nije očekivao. Na naredniku marinaca (Aaron Eckhart) i njegovom novom odredu je da uspostave liniju otpora i suprotstave se neprijatelju kakvog još nisu susreli.''

Photobucket

RECENZIJA:
- Ovo je SF spektakl koji je bio inspiriran navodnim 'vanzemaljskim' zračnim napadom koji se zbio u Los Angelesu 1942. godine.
Nakon očajnog ''Skyline'', koji je po sadržaju dosta sličan ovom filmu dobili smo jedan solidan film, koji je trebao biti mnogo bolje snimljen. No, prvo bacimo oko na same pluseve i minuse:


Što valja kod filma:
- gluma Aarona Eckharta
- CGI efekti
- tehnologija i biologija samih vanzemaljaca
- prizori zapaljenog Los Angelesa
- borbe


Što ne valja kod filma:
- nestabilna kamera
- scenarističke rupe
- vanzemaljsko naoružanje
- naglašeni američki patriotizam
- slaba karakterizacija likova
- borbe trebale biti dinamičnije

Photobucket

Završna riječ:
- Nakon odgledanog u pravu su oni koji govore da je ''Invazija Svijeta...'' mješavina ''Black Hawk Down'' i ''Dana Nezavisnosti''.
Iako se radnja događa na ulicama LA-a i iako su negativci zli vanzemaljci gledatelj se ne može odati dojmu da gleda neki ratni američki film o borbama u Afganistanu ili Iraku. Moram također reći da je od Emmerichovog ''ID''-a mnogo ozbiljniji, no sa tim filmom ovaj film dijeli i jednu negativnost koja mi je jako smetala, ali koje ovdje nema u tako velikim količinama a to je taj prokleti američki patriotizam. U nekim djelovima imamo tako scene u kojima se veliča borbena moć američke vojske, a kad marinci srede nekog opakog neprijatelja imaju vremena slaviti i vikati svoje iritirajuće Hoo Raa, a sva borba stane na trenutak iako je sve u jeku paklenih okršaja, no nema veze vanzemaljci mogu pričekati da Ameri proslave na način kako to još jedino rade Blekovi traperi.

Dobro to tako i ne smeta mnogo, ali ono što stvarno smeta jeste nestabilna kamera i mnogo zumiranja na krupne kadrove na način viđenim u seriji ''24''. Sam početak obiluje takvim napornim snimanjem.
Ne znam zašto se filmaši odlučuju na takvo snimanje, ali volio bih da prestanu sa takvim bedastoćama i da se vrate stilu snimanja u kojima možeš vidjeti što se događa a ne da te zabole oči od gledanja drmusave slike.

Jedan od problema je i scenarij koji nije ispoliran do kraja pa u njemu postoje mnogobrojne rupe, iako je osnovica same priče odlična. Evo koji su minusi:
- glupo je misliti da vanzemaljci koji su došli iz druge galaksije nemaju neko ozbiljnije oružje osim onog naoružanja slično našem; gdje su laseri?
- američka vojska misli da vanzemaljci nemaju zračnu podršku...ma hajte to su ipak vanzemaljci
- marinci, jedni od najelitnijih vojnika svijeta, odmah u prvoj borbi upadaju prenaivno u zasjedu, kao da se sami nisu mogli sjetiti da ih neprijatelj može napasti sa krovova kuća
- prvog vanzemaljca je bilo tako teško ubiti da im je trebalo hrpu metaka i 10 minuta da otkriju gdje je ranjiv, a kad su to otkrili sljedeći vanzemaljci padaju kao muve skoro pa od prvog metka
- uništenje komadnog mosta iako uvijerljivo u borbenom smislu, pomalo mi naivno izgleda jer me podsjetilo na onu nebulozu u ''Danu Nezavisnosti'' kada su Will Smith i Jeff Goldblum uništili matični brod
- Karakterizacija likova je minimalna no to za ovakvu vrstu filmova možemo zanemariti, jer se radi o kino zabavi a ne nakom ozbiljnom SF filmu
- Ima jedna čudna izjava u filmu: ''- Kada napravite invaziju na neko mjesto zbog njegovih resursa prvo zbrišete njegovu populaciju.'' ...jel se to odnosi na to kako su se bijelci ponijeli prema američkim Indijancima ili to govori o politici američke vojske u ratu u Afganistanu?
- Kako se komadni most vanzemaljaca našao ispod grada?

Photobucket

U ''Battle: LA'' se vidjelo mnogo utjecaja i nekih drugih filmova od kojih se najviše ističe ''Saving Private Ryan'', a evo i po čemu:
- vanzemaljci sa svojom verzijom 20 milimetarskog topa
- iskusni vojnik dobija novu jedinicu kojoj zapovijeda u kojoj je i vojnik koji nema borbenog iskustva
- scena sa djetetom
- posljednje uporište nalik onom u Spielbergovu filmu
- vanzemaljska invazija na plaži


Jedina dobra karakterizacija je ona narednika Michaela Nantza, dok je glumac koji ga tumači (sve bolji i bolji) Aaron Eckhart jedini odradio svoj posao na nivou. Ostali, pa i Michelle Rodriguez su tek solidni. Što se tiče efekata oni izgledaju stvarno dobro i zadovoljavajuće, a to se pogotovo vidi u scenama kad se vanzemaljci spuštaju na plažu dok u zraku lebde vojni helikopteri i kad su u jeku borbe na ulicama LA-a, koje vidimo iz ptičije perspektive.
Mislim da je scenarij mogao ispasti i gori da nije Shane Black (scenarij za ''Prljavi igraju prljavo'' i serijal ''Smrtonosno oružje'') pripomogao svojim idejama, ali u nekreditiranoj ulozi.
Ovako film je solidan (više ratni nego SF, iako ima mnogo SF-a) i u nekim svojim djelovima doista zanimljiv (neke od borbi, tehnologija i biologija vanzemaljaca), no kako sam rekao trebao je biti mnogo bolji (ispao kao neka videoigra nalik na serijale ''Killzone'', ''Resistance'' ili ''Gears of War''). Ipak, uživao sam u viđenom tako da kod mene ima prolaznu ocijenu, no ništa više od toga.


THE SCENA:
- marinci brane svoje položaje tako da bi jedan od njih laserom mogao označiti komadni most vanzemaljaca kojeg treba pogoditi raketa američke vojske


Post je objavljen 27.03.2011. u 16:19 sati.