Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

MASAŽA PROTIV BORA...

Masaža lica je mjera koja se predugima zbog sljedećih blagotvornih efekata:

a) podsticaj cirkulacije krvi, a samim tim i pojačana ishrana kože
b) unošenje u kožu, spoljnim putem, masti i drugih hranljivih materija
c) uklanjanje štetnih materija koje umaraju kožu (mliječna ili ugljena kiselina)
d) labavljenje muskulature lica
e) psihološki uticaj masaže koji se javlja posredno, jer masaža otklanja bore i čini lice mladim i svježim.

Ako redovno budemo upražnjavali sljedeći osnovni tip masaže, možemo se nadati da ćemo veći dio životnog vijeka imati svježu i elastičnu kožu. Za ozbiljniji tretman lica, u koji obavezno ulazi i masaža, uvijek je bolje obratiti se stručnjacima u kozmetičkim salonima!

Uklanjanje bora u nekoliko poteza

Sljepoočnica:
Kažiprstom lijeve i desne ruke ravnomjerno masirati kožu na sljepoočnicama od očiju prema korijenu nosa. Palčevi su za to vrijeme na jagodicama obraza. Veoma značajno za cirkulaciju cijeloga lica je tapkanje po jagodicama obraza u jednakim vremenskim intervalima pomoću četiri prsta jedne i druge ruke.

Usne:
Smežuranost kože na krajevima usana uklanja se lako masažom, srednjim i domalim prstom lijeve i desne ruke koji se povlače ulijevo i udesno. Kažiprsti obje ruke zatežu kožu i nalaze se na jagodicama obraza.

Nos:
Masiranje nosa vrši se palčevima lijeve i desne ruke, povlačeći gore-dolje. Pokreti moraju da budu istovremeni. Ostali prsti su potpuno slobodni.

Čelo:
Masaža se preporučuje srednjim prstima objema rukama od sredine prema sljepoočnicama. Pokreti treba da budu istovremeni.

Vrat (ispod brade):
Nakon ustajanja i obavljenih fizičkih radnji (umivanje, pranje zuba, češljanje...), sjednite pred ogledalo, desnom rukom zahvatite malo kreme, a lijevom zategnite kožu vrata (glava se zabaci malo unazad). Sa tri prsta desne ruke pokretima gore-dolje masirati kožu na vratu. Na taj način uklanjaju se nabori (smežurana koža).
Poželjno je ovu masažu primjenjivati ujutro kraj otvorenog prozora, naravno ako nam to uslovi i vrijeme dozvoljavaju, jer se na taj način, uz masažu, uklanjaju mnogi nedostaci, odnosno tragovi raznih kožnih oboljenja koja smo liječili, poput manjih ožiljaka nastalih uslijed neke hirurške intervencije. Dakle, masaža otklanja one tragove kod kojih ne pomažu ni kreme ni losioni, već samo sunčanje i masiranje!


Post je objavljen 26.03.2011. u 19:16 sati.