Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narodnapolitika

Marketing

DAJTE MI MATERIJALNO, A JA ĆU VAMA DUHOVNO! ( napisao kolega )

Evo jedan citat iz knjige za koju vas 91,63 % nije nikad čulo, a zove se '' Uspon Endymiona'' američkog pisca Dan Simmonsa!

'' Bio je jedan kapelan u domobranima koji je pomalo sličio ocu Cliftonu- iskren, uglavnom nenapadan , pomalo mamin sin koji je odlučio postati svećenikom zato da nikad ne mora odrasti i postati odgovoran za samog sebe.
Grandam je bila ta koja mi je ukazala kako župnici u raznim selima u hiperionskim močvarama počesto ostaju djetinjasti: jer im se župljani pokoravaju , jer ih opsjedaju domaćice i žene svih dobi, i jer nikad ne predstavljaju suparnike drugim odraslim muškarcima. ''

Nekoć, puno prije nego sam se ja rodio, u svakom selu su se izrazito cijenila četiri čovjeka. Doktor, lugar, učitelj i svećenik. Dan danas se hvala Bogu doktori koliko toliko još cijene, lugara više nema ni u rječniku, svaka budala može biti učitelj, a što se svećenika tiče- pa recimo to ovako u stihovima;
Svaki grad na našem moru ima svoga lera…
Dobro, sad stvarno treba biti iskren jer nisu svi svećenici ovakvi. Ima puno njih koji su jako dobri ljudi, ali zbog onih nekoliko budalaša koji se vuku po blogu i jedva čekaju da završe u Red Carpetu kako bi izrekli svoja primitivna razmišljanja koja datiraju još od vremena kralja Tomislava, sve ih nekako počinjemo trpati u isti koš.
Zadnji put na blogu pročitah post don Franje Jurčevića o tome kako treba prestati s medijskom hajkom na Sanadera jer takvih pojava ima i u civiliziranim zemljama EU ( o njegovim homofobnim tekstovima neću govoriti jer bolest nije nitko kupio) i da je to normalno. Navodi kako je jedan ( austrijski ? ) političar pronevjerio sto tisuća eura i spremio ih negdje za stare dane, pa što ima veza da se i Sanader malo mašio.
Nije njemu palo napamet koliko je Sanadera prošlo od devedesetih kroz ovu lijepu našu- sad ruševinu i koliko se ljudskih života sjebalo zbog pljačke. Znate zašto mu nije palo na pamet?
Zato što takvi daju najbolje milodare. Zato što su takvi sjedaju najbliže oltaru upijajući svaku riječ iz propovjedi. Zato što takvi najjače viču živjela Hrvatska, a na kući im uz stijeg od petnaest metara stoji kip Majke Božje. I zato bi trebala prestati hajka na Sanadera. Jer on je Hrvat i katolik. Oprostimo mu!
Nažalost komunizam je bio jedini filter kroz koji se moglo prepoznati pravog katolika.
Moramo još spomenuti i don Kaćunka. ( pa tko se ne bi divio najvećoj legendi hrvatske suvremene gluposti- evo njegove jedne tako legendarne izjave- Za smrtonosnu bolest pokojnog predsjednika Tuđmana odgovorni su ljudi koji se bave vudu magijom!) Don Kaćunko je inače kancelar Vojnog ordinarijata ( kapelan Clifton s početka ) koji ima dosta dobru plaču koja mu dolazi iz proračuna RH. Vozi nekakvo auto na kojem stoji registracija ZG ANGELO. Takva registracija inače ( pročitao u jednom tekstu na Index.hr ) stoji osam tisuća kuna. Kad su ga upitali odakle mu ti novci, rekao je da ima sponzora koji mu je izašao u susret. Meni je izrazito drago da don Kaćunko prati ovozemaljske svjetske trendove kao i svi mi ostali mali ljudi, pa je i sam smislio novi trend, jer je postao duhovna sponzoruša.

Draga braćo Hrvati. Ako ste ikada došli u napast i pokrali lijepu našu, a peče vas savjest, ništa vi ne brinite. Potrebno je samo da određenom župniku izdvojite maleni dio onoga što ste otuđili, malo zamašete trobojnicom i u procesiji da nosite kip Majke Božje, plus par očenaša i krunica i sve će vam biti oprošteno.

Pa tko ne bi volio ovakvu duhovno prosvijećenu zemlju.

Bog i Hrvati!




Post je objavljen 26.03.2011. u 20:48 sati.