Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

23. sjednica RO HDZ-a BiH Posavina u Bijelom Brdu

Bijelo Brdo, Derventa 24.03.2011. Sjednici su, uz domaćine prisustvovali predstavnici općinskih odbora HDZ-a BiH: Modriča, Bosanski Brod, Doboj, Vukosavlje, Gradačac-Pelagićevo, te povjerenici općine Derventa. Sjednici je također prisustvovao i član Regionalnog odbora i ujedno Ministar za izbjega i raseljena lica RS-a, gospodin Davor Čordaš. Poseban gost bio je predsjednik HDZ-a BiH, gospodin dr. Dragan Čović, kao i Slavko Marin, ministar u ministarstvu za izbjegla i raseljena lica BiH.

Sjednicom je presjedavao Predsjednik Regionalnog odbora, gospodin Josip Jerković, koji je nakon uvodne riječi, pozdravio domaćine kao i sve prisutne i predložio slijedeći

D N E V N I R E D

1. Usvajanje Zapisnika sa 22. Redovne sjednice R.O. HDZ BiH, Posavina,
2. Analiza političke situacije u Bosni i Hercegovini,,
3. Tekuća pitanja.





Prije same sjednice, domacin, veličasni Željko Marić, pozdravio je sve prisutne, i zahvalio se svima na dolasku. Posebno se zahvalio gospodi dr. Draganu Čoviću, Davoru Čordašu, Slavku Marinu kao i Josipu Jerkoviću, koji su od samog početka pomagali u raznim projektima u selu Bijelo Brdo, poput obnove crkve i župne kuće, obiteljskih kuća te rasvjete u selu.Svim prisutnima je poželio puno sreće u daljnjem radu.

Nakon što je Dnevni red jednoglasno usvojen, prešlo se na razmatranje prve točke:

AD-1. Izvod iz zapisnika je jednoglasno usvojen.

AD-2. Po pitanju ove točke, predsjednik R.O., gospodin Josipom Jerković, u kratko je upoznao prisutne sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i sa zaključcima koji su doneseni na središnjem odboru HDZ-a Bosne i Hercegovine, koji je održan 21.03.2011. godine u Mostaru. Istakao je kako je to što radi SDP ubitačno te da je njihov cilj, zavladati čitavom Bosnom i Hercegovinom pa i Republikom Srpskom. SDA je uzeo ulogu da bude zaštitnik Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Još je veće zlo što ih SDA sa gospodinom Sulejmanom Tihićem podržava, a donedavno je bio u dobrim odnosima sa HDZ-om BiH.
Spomenuo je također kako se nada da će uskoro potpisivanje sporazuma između dva HDZ-a sa SNSD-om i SDS-om uroditi plodom te da će nam predstvnici ovih dviju srpskih stranaka dati podršku.
Zatim je od prisutnih zatražio da iznesu svoje viđenje ove situacije.
Redom su se javili :
Ivo Gavrić: Smatra da je situacija oko formiranja Vlasti tek početak, a nikako kraj.
Upoznao je prisutne sa pismom koje je poslao visokom predstavniku Valentinu Inzku, svim ambasadama u Bosni i Hercegovini kao i Ustavnom sudu na tri jezika (hrvatski, njemački, engleski), vezano za nazakonit ustroj Vlasti. U pismu je zatražio da Valentin Inzko i ostali nedodirljivi europsi birokrate ne budu nijemi posmatrači, da iskoriste dane im ovlasti , zaštite hrvatski narod te da sankcioniraju aktere kršenja Ustava i državnog udara.
Pavo Dujak: Istakao je kako bi se na prvu ruku reklo da se to nas Hrvata u RS-u ne tiče, ali se itekako tiče. Usko su povezane razne isntitucije Bosne i Hercegovine sa institucijama RS-a, a sve to na štetu nas Hrvata.
Po pitanju ove točke, riječ je uzeo i sam predsjednik HDZ-a BiH, gospodin dr. Dragan Čović. On je istakao da odluka, da se ne uđe u vlast danas možda ne djeluje svima kao dobra odluka, ali će ta odluka za godinu dana biti od povijesne važnosti. Istakao je da je ovakvo formiranje Vlasti nelegalno i nezakonito, te da bi Ustavni sud to trebao potvrditi.
Spomenuo je to , da smo prihvatili ultimatum, da nam na idućim izborima, i da imamo tri puta više glasova, nebi ništa značilo, jer bi opet SDP radio po svome dodjeljivao funkcije i položaje kako njima paše.
Dobra je stvar što se sada u Hrvatskoj obe strane bore za nas Hrvate u Bosni, jer se bliže izbori, a BiH je Hrvatskoj jedan od najvažnijih strateških partnera.
Također je upoznao prisutne da će oba HDZ-a pokušati dogovoriti sporazum sa SNSD-om i SDS-om o uspostavi vlasti.
Za sam kraj, rekao je svima, da će iduća godina sigurno biti krizna, ali da se toga ne treba bojati.

AD-3. Po pitanju tekućih pitanja, za riječ se je javio Ivo Mijić, predsjednik O.O. HDZ-a BiH Bosanski Brod. Istakao je da O.O. daje punu podršku predsjedniku HDZ-a u zaštiti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
Također je iznio problem nedavno objavljenog spiska (objavljen na FTV) Hrvatih branitelja protiv kojih su podnesene krivične prijave, pa su se s tim mnogi uplašili prelaziti granicu, bojeći se da ih na granici neće uhapsiti i privesti. Najveći bi problem mogao biti taj što ti ljudi iz straha vraćaju CIPS-ove iskaznice, te neće moći glasati na idućim izborima.
Isti taj problem iznio je i gospodin Zlatko Tolić, predsjednik HVIDRE, koji je zatražio od gospodina dr. Draga Čovića, da da savjet kako da se riješi ova nezgodna situacija.
Gospodin Davor Čordaš je rekao da snimku emisije koja je objavila taj popis ima snimljenu te da će je u narednih par dana pregledati i smisliti šta nam je činiti dalje da se ovaj problem riješi.
Gospodin dr. Dragan Čović, obećao je da će u narednih par dana vidjeti sa srpskim predstavnicima, dali je taj spisak stvarno pristigao iz njihovih institucija ili ja to samo politička igra od strane SDP-a, da se nanese još jedan udarac hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Na karaju je rekao da su tvorci spiska Bošnjaci platformaši.
Za riječ se javio i gospodin Pavo Dujak, koji je se zahvalio gospodi Davoru Čordašu i Slavku Marinu koji su uvelike pomogli u povratku i obnovi na području Posavine.
Predsjednik O.O: HDZ BiH, gospodin Ivo Kamenjašević, zahvalio se gospodi Davoru Čordašu i Slavku Marinu na velikoj pomoći u realizaciji projekata obnove kuća na području općine Gradačac-Pelagićevo kao i na elektrifikaciji, te ih je sve skupa, sa gospodinom dr. Draganom Čovićem pozvao da do Uskrsa posjete opštinu Gradačac-Pelagićevo, kao i opštinski odbor,a isto tako i 01.i 02. 08. na patron Župe.
Za sam kraj sjednice, presjedavajući, gospodin Josip Jerković, zatražio je od svih općinskih odbora da do iduće sjednice Regionalnog odbora, tajniku dostave datume patrona župa u njihovim općinama

Nakon što je Dnevni red iscrpljen Predjsednik R.O. Josip Jerković je, uz konstataciju da čitav RO daje punu podršku predsjedniku i predsjedništvu HDZ-a BiH u zaštiti hrvatskog naroda u BiH, sjednicu zaključio.


Post je objavljen 25.03.2011. u 23:19 sati.