Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE IMAJU ČAK DVA ZAPOVJEDNIKA

VARAŽDIN
Piše: Josip Novak

U Hrvatskom nogometnom savezu imaju dva predsjednika, a vatrogasci Varaždinske županije imaju dva zapovjednika. Zakonitog – Ivicu Labaša i nezakonitog – Stjepana Kovačeka, stoji između ostalog u opširnom dopisu kojim je 26. veljače Stjepan Šinko, član predsjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije (dalje VZ) upozorio na navodno nezakonito razrješenje Ivice Labaša na sjednici tijela Zajednice održanoj 24. veljače 2011. godine.Odgovore na pitanje ima li zaista u VZ-u dvojnog zapovijedanja te nezakonitosti u njezinom djelovanju, doznajemo od predsjednika VZ-a Varaždinske županije Zvonka Biškupa.

Sve po zakonu?
Naime, on smatra kako se javnost na nekorektan način upoznaje s potpuno neutemeljenim stajalištima Stjepana Šinka. O čemu se zapravo radi? - Dužnost mi je i obveza argumentirano odgovoriti na sporne navode u spomenutom predmetu jer, primjerice, navod kako članak 17. st. 4. Zakona o vatrogastvu (N.N. br. 106/99, 117/01, 36/02, 96/03, 139/04 – pročišćeni tekst, 174/04, 38/09 i 80/10) propisuje imenovanje i razrješenje županijskog vatrogasnog zapovjednika, uz potvrdu župana, nije točan. Naime, u spomenutom članku propisano je samo imenovanje, a ne i razrješenje, s obzirom na to da je ono u nadležnosti predsjedništva VZ-a Varaždinske županije, sukladno članku 19. Statuta. Treba znati da je uključivanje institucije vlasti u imenovanje zapovjednika, odnosno potvrđivanje statusa zapovjednika vatrogasne organizacije bilo koje razine, od strane izvršnog tijela jedinice područne ili lokalne samouprave, uvedeno prvi put člankom 22. Zakonom o vatrogastvu iz 1993. Tada su zapovjednici, odnosno voditelji vatrogasnih intervencija prvi put zakonom dobili niz javnih ovlasti s ciljem kvalitetnije provedbe operativne vatrogasne djelatnosti – objašnjava Zvonko Biškup i dodaje kako je Odluka o razrješenju županijskog ili vatrogasnog zapovjednika bilo koje druge razine u Republici Hrvatskoj isključivo u domeni nadležnog tijela vatrogasne organizacije.

Župan je znao
- S obzirom na to da odlukom o razrješenju automatizmom prestaje i mogućnost korištenja javnih ovlasti na predmetnoj zapovjednoj dužnosti, on ih dalje može koristiti samo u slučaju da istovremeno nastavlja obnašanje dužnosti zapovjednika vatrogasne organizacije na nekoj nižoj razini vatrogasne hijerarhije. Navod kako je županu trebalo obrazložiti razlog razrješenja gospodina Ivice Labaša s dužnosti županijskog vatrogasnog zapovjednika također nema uporište, s obzirom na to da je župan Varaždinske županije, kao i njegovi suradnici, bio upoznat s činjenicom da je u više navrata proveden inspekcijski nadzor nad radom Vatrogasne zajednice Varaždinske županije od strane inspektora za vatrogastvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kao jedine nadležne ustanove za poslove vatrogastva u RH. U tim je nadzorima (3. 6. 2006. i 14. 5. 2009.) kao jedina nepravilnost u radu Zajednice istaknuto nepoštovanje odredbe članka 32. aktualnog Zakona o vatrogastvu, koja govori kako su županijski vatrogasni zapovjednici, zaposlenici tih vatrogasnih zajednica – istaknuo je Zvonko Biškup. No nas je zanimalo i to stoji li u pozadini većine prijepora zapravo sudski spor između Stjepana Šinka i Vatrogasne zajednice te je li Ivica Labaš kolateralna žrtva?

Sudski spor
- Gospodin Ivica Labaš imenovan je na ovu dužnost 28. 12. 2005. godine uz navod kako će se županijski vatrogasni zapovjednik imenovati u skladu sa zakonskim odredbama po okončanju sudskog spora, koji je bivši županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Šinko pokrenuo protiv Zajednice. Spomenuti sudski spor Stjepan Šinko pokrenuo je zbog razrješenja i otkaza radnog odnosa primljenog od predsjedništva Zajednice, s obzirom na njegove zdravstvene probleme i njihovu nespojivost s obnašanjem dužnosti županijskog vatrogasnog zapovjednika. Sudski je spor prošao sve sudske instance u RH te je okončan na štetu tužitelja Stjepana Šinka, pa držimo kako je upravo ta činjenica najveći povod za njegove aktualne nekorektne poteze – zaključio je Biškup.
regionalni.com

Post je objavljen 24.03.2011. u 13:25 sati.