Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gs-psizaneznalice

Marketing

O pasminama

U ostatku ovog poglavlja pokušat ću vam objasniti razlike među određenim pasminskim kategorijama i navesti kategorizaciju koju je učinila Međunarodna kinološka federacija, čiji član je i Hrvatski kinološki savez. (U izvorniku ove knjige radilo se o Sjedinjenim Državama i Kanadi, koje ne pripadaju istoj kinološkoj organizaciji kao i naša zemlja. Stoga su učinjene nužne izmjene u klasifikaciji pasmina, kako bismo se više približili našim prilikama.) Želite li dodatne informacije o pasminama iz zemalja koje ne pripadaju FCI-u (kao Hrvatska i većina europskih zemalja), pogledajte popis tih organizacija u dodatku "Dodatni izvori".
Sve pasmine koje imaju standard priznat Međunarodne kinološke federacije (Federation Cynologique International ili skraćeno FCI), čija članica je i Republika Hrvatska, sistematizirane su u 10 grupa. Unutar svake od njih pasmine su grupirane prema zemljama podrijetla.



U sljedećih nekoliko odjeljaka dat ću kratak pregled pasmina po pasminskim grupama, te osnovne karakteristike pasmina unutar pojedine grupe. Za svaku kategoriju ću navesti neke opće karakteristike pasmina koje ju čine, navodeći njihovu potrebu za kretanjem, namjenu (a time i njihov način "razmišljanja"), pogodnost za školovanje i držanje u prosječnoj obitelji, te moguće probleme.
Ne zaboravite

Sada vas moram upozoriti na sljedeće: psi se, kao i ljudi veoma razlikuju od jedinke do jedinke. Karakteristike koje ću navesti su općenito prihvatljive, no morate imati na umu da to nisu automobili. Istina je da ponašanje i narav psa uvjetuje genetika. No, isto tako je točno da uvjeti i okolina u kojoj pas raste i u kojoj se fizički i psihički razvija, jednako tako pridonose općoj slici koju nam daje zreo pas određene pasmine. Stoga je teško reći: ovaj pas je dobar za djecu, a ovaj nikako nije za djecu. Možemo samo reći da su neki psi općeni blaži, a neki oštriji. Neki psi su skloni samostalnom radu i donošenju odluka, a neki se čvrsto oslanjaju na vodstvo čovjeka.
Isto tako, unutar nekih grupacija koje su okarakterizirane kao oštre, samostalne i nametljive, postoje pasmine koje su unatoč svemu osobito nježne prema djeci pa se mogu preporučiti. U nekim pak pasminama koje spadaju u kategoriju "pravih kućnih ljubimaca u klasičnom smislu" možemo naći zajedljive i netrepeljive strojeve za ujedanje. I tu golemu ulogu igra pravilan odgoj i školovanje te brižljiv uzgoj.
Pretraživać

Podrobne informacije o pojedinačnim pasminama ili onoj skupini koja vas najviše zanima možete naći u drugoj literaturi. U Hrvatskoj je izdano nekoliko knjiga koje uključuju sve pasmine priznate od FCI-a, a postoje i one koje se bave isključivo jednom pasminom ili pasminskom skupinom. Osim toga, najbolje informacije o pojedinim pasminama možete dobiti u Hrvatskom kinološkom savezu. Pod njegovim okriljem funkcionira velik broj pasminskih klubova, gdje ćete iz prve ruke, od uzgajača i vlasnika, saznati sve što želite o pasmini koju ste odabrali ili imate u vidu.
Pa, krenimo u istraživanje.


Post je objavljen 24.03.2011. u 19:31 sati.