Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

Zbogom Kleopatri!

(započetak, vlastiti izbor fotografija sam postavio ovdje, pa vas molim da mi javite radi li sve dobro!)

Jučer sam se navečer našao iznenađen informacijom o smrti velike glumice , Elizabeth Taylor. Zapravo, nisam to saznao izravno, već sam počeo gledati jedan od njenih najpoznatijih filmova, Kleopatru (za vrijeme snimanja je upoznala i svoju veliku ljubav, Richarda Burtona), i zapitao se zašto HRT pušta Kleopatru sredinom ožujka u prilično popularnom terminu? Nažalost, odgovor sam saznao prvo na teletekstu, a kasnije i na brojnim portalima na internetu, pa i na društvenim mrežama.



(jedna od najboljih uloga!)

Ima li se što za reći o ovoj velikoj glumici, koja je obilježila hollywoodske 50-e i 60-e? Svi je znaju kao najveću, kao filmsku divu još od malena, kada je igrala u "Lessie se vraća kući". Ipak, proslavila se sjajnim ulogama u filmovima "Mačka na vrućem limenom krovu" (meni omiljenom), "Tko se boji Virginie Woolf?" I "Kleopatra" (jedan od prvih hollywoodskih komercijalnih neuspjeha). Imala je tek 11 godina kad je započela glumačku karijeru, i zbog toga je često povezuju sa drugim slavnim Amerikancem, Michaelom Jacksonom, s kojim je bila u dobrim prijateljskim odnosima. Poznata je i po svojih 8 brakova, iako za njenu najveću ljubav i danas smatraju Richarda Burtona, s kojim je glumila u "Kleopatri", "Tko se boji Virginije Woolf? ", "The Taming of the Shrew" i slabo poznati "Boom", koji sam nedavno pogledao, snimljen prema drami Tennesseja Williamsa "Milk Train Doesn`t Stop Here Anymore". Nedavno je rekla da najviše žali zbog toga što njen Richard Burton, iako 7 puta nominiran, nikada nije osvojio prestižnog Oscara. Naravno, tu je i ogromna kolekcija nakita, o kojoj je nedavno razgovarala sa "novom zvijezdom Amerike" Kim Kardashian.


Pisma koja joj je Burton poslao objavila je ovog srpnja u Vanity Fairu. Za sebe je sačuvala tek posljednje pismo, koje je držala u noćnom ormariću. Rekla je da nema tih novaca koji će ga kupiti, i da će ostati s njom do smrti. Dijelove pisama i komentar Vanity Faira na njih možete pročitati ovdje

Dobitnica je 2 Oscara za glavnu žensku ulogu, za filmove "Butterfield 8" i "Tko se boji Virginije Woolf?" , kojeg i sama navodi kao film uz koji je najviše vezana, te koji smatra svojim najvećim postignućem. Tu su još i 3 nominacije za Oscara, Zlatni globus za film "Suddenly Last Summer" (još jedna velika uloga s Paulom Newmanom, u kojoj je utjelovila pravu južnjačku ljepoticu), te odlikovanje britanske kraljice. Američki filmski institut ju je proglasio 7. najvećom glumicom svih vremena. Mnogi su se naši novinari zapitali je li s Elizabeth Taylor umro i klasični Hollywood, i nažalost, odgovor je pozitivan. Malo koja glumica moći će nasljediti veliku Dame Elizabeth, a još manji broj će moći živjeti njenim glamuroznim stilom, te imati njenu karizmu.

Poznata je Elizabeth i po svojoj borbi protiv diskriminacije HIV -pozitivnih osoba. 1959. pod utjecajem svoga supruga prešla je na judaizam, a Larryju Kingu je u jednom od posljednjih velikih intervjua odgovorila da je Židovka. Dijelove intervjua s youtubea donosim ovdje!



(govori o prijateljstvu s Jacksonom)



Na internetu mogu se pronaći mnogi citati Elizabeth Taylor, u kojima se također odražava njen životni stil. Meni je ipak najdraži ovaj:

The problem with people who have no vices is that generally you can be pretty sure they're going to have some pretty annoying virtues.


Post je objavljen 24.03.2011. u 14:50 sati.