Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gurwoman

Marketing

Trbuhom za Mien Xao Luonom

Djeco, jel i vama okusni pupoljci cvjetaju od sreće povodom sve očitijeg dolaska proljeća? Jel se radujete kao mala prasad blatu dok upijate solarnu energiju i maštate o mladom češnjaku, špinatu, luku, rotkvicama, šprarogama, janjetini...? Tržnice su napokon u koloru! Mrtva priroda samo na slikama. No nažalost mene neće biti da uživam u svim tim divotama. Zašto? Mijenjam jedno zadovoljstvo za drugo, puno veće. Koliko god uživala u prvoj fritaji sa šparogama, kao pasioniranoj gastroavanturistici ipak mi je draže otkrivanje i istraživanje novih kulinarskih svjetova, pogotovo onih dalekih i nepoznatih. E, pa teta Gurwoman ide na studijsko putovanje života - turu po Vijetnamu, Kambodži i Bangkoku!!! O čijoj kuhinji ne znam baš ništa, osim onog što sam vidjela na Bourdainu ili pročitala tu i tamo. Osjećam se kao Marti Misterija, gladan hobit i Dvina Meler s pet kila viška u jednom! Te radosno pjevam...



Dok bjesomučno završavam tekuće poslove i obavljam dosadnije radnje vezane uz pripremu putovanja, mahnito upijam i zapisujem imena jela koja moram probati, mjesta koja moram posjetiti (ovaj fenomenalan blog velika je pomoć). Osjećam se kao da opet učim ćirilicu... Jedna od zeznutijih stvari na putovanjima ovog kalibra je činjenica da vam pola prtljage zauzima priručna ljekarna (da ne spominjem troškove skupih tabletica i cijepljenja).

Photobucket

A uopće nisam Jeremija - ovo na slici je starter pack. Uz nešto egzotičnije zdravstvene opasnosti koje vrebaju tipa tifus, hepatitis, malarija, najčešća boljka tamošnjih putnika namjernika zapravo je banalna i nimalo endemska pojava - proljev! Bit će to pravi test za moju mješinu od želučića jer ne želim odbiti nijedan okusni izazov. Moćno oružje kojim ću mu se suprotstaviti, iskušano već u Tunisu, domaća je travarica s velebitskim biljem, djelo gospodina Mandekića. Ipak, bit će napeto pa ovom prilikom otvaram malu internu kladionicu. Dakle, napišite hoću li dobiti proljev, da ili ne, a ako da, koji će me dan putovanja zateći ta nemila sudba i karmička kazna (put sveukupno traje 24 dana). Uloga nema, a zadržavam pravo da najvidovitijeg ili najvidovitiju nagradim kakvom istočnjačkom grickalicom. Ili ne.

Zagrijavanje:



Dok brojim dane, u međuvremenu imam kondicijske vježbe na stvarima kojih tamo neće biti, a želucu su svejedno drage - čvarci, kulen, janjetina, mladi krumpir, dimljeni kravlji sir, malvazija... Usputni savjet: odite hitno u Vlašku kod Galovića u dućan dok još ima fenomenalnog pikantnog namaza od slanine i kobase. Razvija i namaz od slanine i šljivovice. Zanimljiv je, ali nekako nedefiniran, nešto mu fali.
Ne čitamo li se prije, sretan mi put i još sretniji povratak i pratite sporadične izvještaje s terena. Lia suhn hao-y, odnosno tam biet!

Photobucket

Post je objavljen 23.03.2011. u 23:26 sati.