Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Dvanaest ljepotana iz sedam županija

BAŠTINA U Brezovcu održana jedinstvena izložba tkalačkih stanova


U Brezovcu je održana izložba tkalačkih stanova, preslica, škrinja i robe koja je na njima nastala prije mnogo godina. Izložba je posebno zanimljiva jer su je organizirali sami mještani koji ne pripadaju niti jednoj udruzi, kao ni političkoj stranci. Jednostavno, zaljubljenici u tradiciju i ljepotu davno zaboravljenih tkalačkih stanova odlučili su ih izložiti i predstaviti široj javnosti. Dvanaest primjeraka porijeklom je iz Bjelovarsko-bilogorske, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije, a doveženi su iz Velike Bršljanice, Jakopovca, Đurđica, Bedenika, Samarice i drugih mjesta podsjetnik su na već zaboravljena vremena kada se tkanina nije kupovala, već danima i noćima tkala. Tkalački stanovi u našim krajevima nose različita imena, pa ih nekim krajevima zovu nared, razboj ili imaju neko drugo ime.

Izložba očarava
Zaljubljenik u narodnu baštinu Ivan Sabljak iz Brezovca inicijator je velike akcije prikupljanja starih predmeta i u vlastitoj zbirci ima pet tkalačkih stanova i velik broj drugih etno predmeta. Velika potpora u organiziranju izložbe bile su mu Jagoda Pržić i Zora Kovač. Zora se u Brezovac udala 1955. godine iz Markovca Križevačkog. Ručnim se radom bavila već kao dijete i pripremala je ruho za vlastitu udaju. U Brezovcu je došla u kuću gdje se ručni rad cijenio, pa se njime i nastavila baviti. Zna presti, tkati i vesti, pa je njezino i Jagodino iskustvo doprinijelo bogatstvu izložaka.
U pripremi izložbe i njezinu otvaranju sudjelovao je akademski slikar Dubravko Adamović, koji ističe da je nakon mnogo godina rada u slikarstvu i na mjestu ravnatelja Gradskog muzeja, otkrio svu ljepotu i vrijednost narodne baštine.

Budući etno sajam
Etnolog Tomislav Matić, koji je na otvaranju sudjelovao kao član KUD-a Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, ističe da izložba očarava i Bilogoru čini ljepšom i bogatijom.
Bilogorski tkalački stanovi su horizontalni, objašnjava Matić, u drugim krajevima ima ih i okomitih, a bili su neizbježni u svakoj kući. Izložba je trajala tri dana. Otvorena je uz svjetlost svijeća, a u programu su sudjelovali KUD “Ivan vitez Trnski” iz N. Rače, KUD “Sloga” iz Đurđica, a sljedećeg dana tamburaški sastav Plitvički bećari iz okolice Plitvičkih jezera. Cjelokupan dojam je da je uložen velik trud, pa ako se tako nastavi brezovačka izložba će sigurno postati etno sajmom,što je i velika želja organizatora.

Bjelovarac

Post je objavljen 20.03.2011. u 12:10 sati.