Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrzenicadvd

Marketing

Novi vatrogasni dočasnici

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, u nedjelju 20. ožujka u prostorijama vatrogasnog doma u Varaždinu održan je završni ispit za zvanje vatrogasni dočasnik te je time završeno dvomjesečno osposobljavanje za istoimeno zvanje. Osposobljavanju je pristupilo 39 pripadnika vatrogasnih postrojbi iz 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Varaždinske županije od čega su 34 kandidata uspješno završila program osposobljavanja. Dio teorijskih predavanja održan je u vatrogasnom domu DVD-a Hrženica, a praktična obuka izvršena je u JVP Varaždin.

Navedenom programu pristupilo je 11 članova DVD-a Hrženica od čega je 10 članova uspješno završilo osposobljavanje. Program osposobljavanja sastoji se od 8 predmeta koji pokrivaju vrlo široko područje vatrogasne struke od Ustroja zaštite od požara do Vatrogasnih vježbi. Tijekom osposobljavanja polaznici su nakon uspješno položenih teorijskih predmeta pristupili predmetu Vatrogasne vježbe na kojima su između ostalog osposobljeni za rad s napravama za zaštitu dišnih organa (izolacijskim aparatima), vatrogasnim ljestvama, vatrogasnim pumpama i vozilima, uskočnim zračnim jastukom, hidrauličkim alatima za spašavanje kod prometnih nesreća, samoizbavu užetom itd. Polaznici su detaljno upoznati sa spravama i opremom koju koristi JVP Varaždin te su imali prilike isprobati rad na modernim vatrogasnim pumpama, generatorima pjene, bacačima vode te je detaljno prezentirano vozilo za akcidente s opasnim tvarima. Svi polaznici su između ostalih taktičkih zadataka izvježbali ulazak u zadimljene prostorije koristeći kompletnu osobnu zaštitnu opremu i izolacijske aparate s komprimiranim zrakom te termo kameru.

Na završnom ispitu nazočili su svi predavači, a nakon održanih ispita polaznicima su se prigodnim riječima obratili županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček te zamjenik predsjednika VZ Varaždinske županije Dominik Dušak.

Napomenimo kako vatrogasna postrojba DVD-a Hrženica sada broji 11 operativnih članova sa važećim liječničkim uvjerenjem te sa minimalnim zvanjem vatrogasni dočasnik (10 operativaca) i jednim vatrogasnim časnikom prve klase.

Post je objavljen 20.03.2011. u 15:13 sati.