Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Pravo na Grob!

Korizmeno-uskrsna poruka biskupa Mile Bogovića

"Grob bl. Alojzija Stepinca, a još više Kristov grob, obvezuje nas da se ispravno postavimo prema svojoj braći i sestrama kojima je oduzeto i pravo na grob. Crkva u Hrvata i cijela nacija trebaju se zauzeti da se ta civilizacijska, a još više kršćanska nepravda, koliko je god moguće, ispravi

Gospić, (IKA) – Gospićko-senjski biskup Mile Bogović u korizmeno-uskrsnoj poruci podsjeća na skori pohod Hrvatskoj pape Benedikta XVI. te napominje kako je Papa istaknuo da "želi hodočastiti na grob bl. Alojzija Stepinca. Time je i nas potaknuo da razmislimo o značenju Stepinčeva groba, ali i drugih grobova. Započeli smo korizmeno vrijeme koje nas upravo priprema i vodi prema grobu Kristovu jer će se u njemu dogoditi uskrsnuće. Grobovi su u svim narodima bili sveta mjesta, a posebno u kršćanskom svijetu. Naš narod suočava se s činjenicom da je mnogima na ovim našim prostorima bilo uskraćeno pravo na grob". Što nam je činiti – pita se biskup i odgovara. Grob bl. Alojzija Stepinca, a još više Kristov grob, "obvezuje nas da se ispravno postavimo prema svojoj braći i sestrama kojima je oduzeto i pravo na grob. Crkva u Hrvata i cijela nacija trebaju se zauzeti da se ta civilizacijska, a još više kršćanska nepravda, koliko je god moguće, ispravi".
U korizmi pratimo Isusa i učimo se nasljedovati ga na cijelom putu njegova javnog života sve do groba. Svoje umiranje, kao i umiranje onih koji su njegovi, Isus je usporedio sa zrnom pšenice koje samo ako umre donosi obilat rod. Krist je tako uspostavio novi način gledanja na umiranje i na grob.
"U svakoj crkvi središnje mjesto pripada oltaru. Oltar nije neka svetačka slika, nego žrtvenik na kojem se na otajstven način obnavlja Kristova žrtva… On je, dakle, slika onoga groba na Kalvariji u kojem je život pobijedio smrt, u koji je položeno mrtvo tijelo Isusovo, iz kojega je on uskrsnuo na neumrli život. Okupljanje vjernika oko oltara izražava vjeru da oslonjenošću na Kristov grob i kršćanin postaje dionik one pobjede nad smrću koja se dogodila u tom grobu", ističe biskup Bogović.
Cijela korizma kršćanina vodi prema Kristovu grobu kao mjestu gdje je pobijeđena smrt i mjestu iz kojega je niknulo spasenje. "Zato je Kristov grob u središtu našeg okupljanja kada smrt Gospodnju naviještamo i uskrsnuće njegovo slavimo. I svi oni koji su Krista nasljedovali na njegovom putu zaslužuju da se i njihovi grobovi posebno časte, jer time odajemo poštovanje njihovoj osobi i cjelokupnom njihovu životu. Zato Papa želi hodočastiti na grob bl. Alojzija Stepinca jer je u taj grob položeno tijelo osobe koja je u Kristovom duhu prešla svoj životni put i svojim životom obogatila ne samo Crkvu u Hrvata, nego i opću Crkvu", zaključuje biskup Bogović."

Cjelovit tekst Biskupove korizmene Poslanice

Post je objavljen 18.03.2011. u 16:39 sati.