Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plimita123

Marketing

Narcisoidni poremećaj ličnosti

od Ksenija Jambrešić, 14. ožujka 2011 u 19:37

- Narcisi žive u svojim malim zatvorenim svijetovima
- Zahtijevaju od drugih da im se prekomijerno dive- oni očekuju od drugih da se ovi automatski slažu s njihovim željama. Kad narcis poželi nešto da uradi, svi oni oko njega moraju odmah prestati sa svim što su do tada radili kako bi mogli raditi ono što narcis želi.
- Narcisi se koriste drugim ljudima kako bi ostvarili ono što žele i nije ih briga koliko će to koštati druge ljude.- nisu voljni ili sposobni da prepoznaju potrebe i osjećanja drugih ljudi, niti da s njima suosjećaju. - Često zavide drugima i vjeruju da drugi zavide njima- Često se ponašaju prema drugim ljudima kao prema smeću- Nikada ne vole nešto što im ne može uzvratiti ljubavNarcizam je rana afektivna deprivacija, dok klinički materijal opisuje narcisoidnu osobu više kao nevoljnom, nego nesposobnom.Ukoliko je narcisizam poremećaj u ponašanju koji je stečen, onda postoji neka nada, mada prilično slaba, da će se ti poremećaji u ponašanju moći ispraviti.
-- Narcisi se rijetko podvrgavaju tretmanu a kada do tretmana dođe, onda je napredak veoma spor.
-- Narcisi se veoma ustežu kod otvaranja i poklanjanja povjerenja nekome,
-- Narcisi će tvrditi kako postižu spektakularne rezultate ne ulažući neki veliki trud ili investicije, ostavljajući utisak da su nekako njihovo vrijeme i novac vredniji od vremena i novca drugih ljudi.
-- Neki narcisi bombastično hvalisaju i veličaju sami sebe, međutim, mnogi od njih su neupadljivi u javnosti,
-- Narcis vjeruje da je on "poseban" i da njega mogu razumjeti samo oni koji su mu slični, tj. ljudi koji mahom imaju visok status u društvu; tako se on jedino s njima može asocirati
-- Zahtijevaju od drugih da im se prekomijerno dive
-- Često zavide drugima i vjeruju da drugi zavide njima
-- Sebično iskorištavanje drugih s ciljem postizanja svojih vlastitih ciljeva i ponašaju se prema drugima kao prema smeću.
-- Često obitelj narcisoidnih traže pomoć liječnika kako bi s njima izašla na kraj

Post je objavljen 17.03.2011. u 23:40 sati.