Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Paljenje zastava EU: ne kršiti zakon iz zajebancije!


Paljenje zastava SDP i EUPaljenje zastava na prosvjedu 2. ožujka bio je čin građanskoga prkosa.. Po svoj prilici onaj, koji je palio zastavu EU nije bio svjestan da krši članak 186 kaznenoga zakona.
Koji glasi, citiram u cjelosti

Povreda ugleda strane države i međunarodne organizacije

Članak 186.
(1) Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju stranu državu, njezinu zastavu, grb, himnu, poglavara ili diplomatskog predstavnika u drugoj državi,
kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Ujedinjene narode, Međunarodni crveni križ ili drugu priznatu međ unarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike.
(3) Pokretanje kaznenog postupka poduzima se na temelju odobrenja Državnog odvjetnika Republike Hrvatske koji takvo odobrenje može dati nakon pribavljenog pristanka države, međunarodne organizacije ili osobe protiv koje je počinjeno kazneno djelo.


Policija je podnijela prijavu, ali to ne znači da će biti pokrenut postupak. Postoje još dvije instance, prema stavku 3: Europska unija mora dati pristanak da se pokrene kazneni postupak, a zatim Državni odvjetnik daje odobrenje.

Čini mi se vrlo vjerojatnim da EU neće inzistirati na pokretanju postupka, pa se ništa dramatično neće događati.

Ako se postupak ipak pokrene, mladiću treba pravna pomoć, a ne ekcesi na ulicama. Ako bude potrebno, treba vidjeti ima li odvjetnika, naći nekoga tko će ga braniti, eventualno skupiti novac za odvjetnika itsl.. Ali to još nije aktulano.

Sama zakonska o zaštiti ugleda stranih država i međunarodnih organizacija meni se čini razumna. Ne znam kako je u svijetu, ali vjerujem da većina država ima slične zakone, štiteći time i hrvatsku zastavu.

Čak i ako mislite da tu odredbu treba ukinuti, dok je na snazi, ona vrijedi. Prije 22 godine zalagali smo se za pravnu državu, odnosno vladavinu prava.

Katkad se iz moralnih razloga može namjerno kršiti zakon koji smatramo nepravednim, to je građanski neposluh. Ali vjerujem da to ovdje nije slučaj, da momak nije bio svjestan da krši zakon.

Ako bi se to međutim ponovilo, i to organizirano, policija bi opet podnijela prijave protiv počinitelja. I oni bi se našli u težem položaju, jer ne bi mogli tvrditi da nisu bili svjesni.

Cijela priča s prosvjedima za rušenje vlade otišla bi u nekom desetom smjeru. To nikome ne treba. Ovi nisu prosvjedi protiv Europske unije.

Post je objavljen 17.03.2011. u 02:53 sati.