Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

GODINA B - 4. NEDJELJA DOŠAŠĆA B

ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA (Godina B)
ISUS, SIN DAVIDOV




Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre!

Riječ Božja koju smo slušali u današnjim liturgijskim čitanjima sv. Pisma želi nas uvjeriti da Isus Krist pripada zaista Davidovoj kraljevskoj obitelji i da se tako u njemu ispunjavaju sva mesijanska obećanja. Tokom svoje duge povijesti odabrani Božji izraelski narod došao je do svoga nacionalnog i vjerskog identiteta i kraljevska monarhija bila je u neku ruku garancija vjernosti tog naroda Bogu. Stoga je kralj David mislio da će izgradnja jedne kuće – hrama Bogu u gradu Jeruzalemu biti garancija Božjeg blagoslova i Božjih milosti narodu jer će Bog kao »građanin« njegova kraljevstva prebivati u narodu.


Kralj David i Kovčeg Saveza

Ali dragi Bog kao da želi pokvariti naume kralja Davida koji je želio dati svome narodu jedan centar Bogoslužja da bi ojačao svoju dinastiju.
Zato Bog preko proroka Natana objavljuje kralju Davidu da ne prima njegov dar zbog previše prolivene krvi u ratovima, ali ipak njegova želja i vjernost bit će nagrađeni. Sam Gospodin Bog će sagraditi kuću Davidu i dat će mu vječno kraljevstvo.
I tako umjesto materijalne kuće koju David želi sagraditi svojemu Bogu, Bog sam će sagraditi kuću od živoga kamenja; tj. od osoba: »Gospodin će te učiniti velikim, Gospodin će ti podići dom, Tvoja će kuća i Tvoje kraljevstvo trajati dovijeka preda mnom, tvoje će prijestolje čvrsto stajati za svagda« (2 Sam 7,16).

Bog ne želi prebivati u kućama koje su ljudske ruke sagradile, kaže sv. Pavao apostol (Dj 17,24) već u hramu kojega su Božje ruke sagradile; tj. u živom čovjeku.
Taj živi hram kojega su Božje ruke sagradile i u čijem tijelu prebiva Bog kao u svojoj kući jest Isus Krist, sin Marije iz Nazareta.



Tako Djevica Marija, zaručena »s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova« (Lk 1,26) postaje novi Sinaj na kojem se gradi novi Jeruzalem u kojem će prebivati Sin Božji, jer nad Nju će sići Duh Sveti i Sila Svevišnjega će je osjeniti.
I na taj način Bog ostvaruje »Otajstvo prešućeno drevnim vremenima, a sada očitovano i po proročkim pismima« (usp. Rim 16,26) i ispunjuje svoja obećanja kralju Davidu.
Bog dolazi na zemlju i uspostavlja svoje prebivalište među ljudima. Kamenje od kojih Bog gradi svoj hram među nama jesu ljudi potpunog predanja Bogu. Marija je prvi živi kamen kuće Božje među ljudima. Zatim dolazi sveti Josip koji je potpuno na raspolaganju Bogu u svim planovima spasenja Božjega da bi osigurao Djetetu koje će se roditi od Marije, snagom Duha Svetoga, kraljevsko podrijetlo iz Davidove loze.

Tako Djevica Marija u svojem potpunom predanju svetoj volji Božjoj postaje Majka obećanoga Mesije, Sina Božjega kojemu »će Gospodin Bog dati prijestolje Davida oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja«. Tako suradnjom poniznih i siromašnih, ali Bogu potpuno predanih osoba, Marije i Josipa, Isus Krist, Sin Božji i ulazi u povijest ovoga svijeta kao Sin Davidov.
»Ta Bogu ništa nije nemoguće! Nato Marija reče: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi.î« (Lk 1,38).

Utjelovljenje Sina Božjega u utrobi prečiste Djevice Marije sjedinjuje u jednom te istom zagrljaju ljubavi Boga s čovjekom i čovjeka s Bogom.
»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega.«
To je također poziv svima nama da prikažemo i svoja tijela kao žrtvu ugodnu Bogu poput Marije koja je sebe i cijelo svoje tijelo darovala Bogu da bi mogao doći na ovaj svijet.
Božić nas poziva da ne tražimo Boga negdje daleko od nas, već u nama samima i u stvarnosti našega svakidašnjeg života i naše povijesti označene božanskom prisutnošću Isusa Krista među nama.


Svitozar Nenyuk: Navještenje


Gospodin koga očekujemo pravi je Bog i jedini pastir svojega naroda. On donosi mir i spasenje svijetu. Taj mir i spasenje Gospodin nam naročito želi ponuditi ovoga Božića. Dat će nam ga, ako s vjerom spremno i potpuno otvorimo naša srca i naše duše u ljubavi Gospodinu Bogu. I tako će dragi Bog ispuniti naša nadanja beskrajno više nego što mi možemo zamisliti i željeti.
Stoga i mi svi poput Marije Majke Isusove i majke naše trebamo se Bogu spremno otvoriti, napustiti uhodane putove grijeha i zla i s vjerom i u potpunom predanju u ljubavi uputiti se prema budućnosti koju nam Bog nudi u Isusu Kristu našemu Gospodinu.

Amen!

Hvaljen Isus i Marija!

Čitanja: 2 Sam 7,1-5.8-11.16
Ps 89
Rim 16,25-27
Lk 1,26-38




Post je objavljen 28.09.2010. u 19:20 sati.