Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

GODINA B - 4. NEDJELJA DOŠAŠĆA A

ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA (Godina B)
ISUS DOLAZI KAO JEDINI I PRAVI PASTIR I KAO KRALJ MIRA I LJUBAVI




»Anđeo joj reče: „Ne boj se, Marijo, jer si našla milost kod Boga. Evo, 'ti ćeš začeti i roditi Sina' komu ćeš nadjenuti ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Previšnjega. Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati svršetka.î« (Lk 1,30-33)

Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre!

U središtu Došašća stoji poruka: Bog dolazi! On dolazi svakog trenutka povijesti čovjeka pojedinca i cijele zajednice.
Gospodin koji dolazi i koga očekujemo pravi je i jedini pastir naroda svoga. On donosi mir i spasenje svakome čovjeku koji mu se otvara i koji ga s ljubavlju prima i čitavome svijetu. Ta On je kralj mira i ljubavi. Taj mir i spasenje Gospodin nam naročito želi ponuditi ovoga Božića.
Dat će nam ga, ako mu s vjerom spremno otvorimo vrata svojega srca i duše.

Često nam izgleda da Božji naumi kvare naše životne planove. Ipak Bog ispunjava naša nadanja beskrajno više nego što mi možemo zamisliti i očekivati.
Tako ni kralj David niti izraelski narod nisu mogli predvidjeti kako će se ostvariti Božja obećanja o Mesijinu kraljevstvu.
David je osvojio Jeruzalem, riješio se unutarnjih i vanjskih neprijatelja i protivnika, uredio je svoje kraljevstvo i tako došao na vrhunac svoje moći.
A svemu tome je znak i dokaz bila njegova nova kraljevska palača od cedrovine.
Kako je bio religiozan, naumi i Gospodinu podići prikladan dvor (Hram), jer je Božji kovčeg još uvijek stajao pod šatorom kao za vrijeme četrdesetogodišnjeg lutanja Izraela pustinjom.
Izlaže svoj plan proroku Natanu koji ga otprve podržava, ali Bog mu daje drugi nalog. Tada Bog reče proroku Natanu: »Idi i reci mome sluzi Davidu: Ovako govori Jahve: Zar ćeš mi ti sagraditi kuću da u njoj prebivam? (…) Jahve će te učiniti velikim, Jahve će ti podići dom. (…) Tvoja će kuća i tvoje kraljevstvo trajati dovijeka preda mnom, tvoje će prijestolje čvrsto stajati zasvagda.« (2 Sam 7,5.11b.16)


Kralj David i prorok Natan

Ove Natanove riječi su se čitale od susljednjih naraštaja kao proroštvo o budućem Mesiji, Davidovu sinu, ali u isto vrijeme Sinu Božjemu. Neće David podignuti dom svojemu Bogu, nego Bog njemu.
Bog će mu učvrstiti dinastiju i jednom njegovom potomku – Mesiji – dati će vječno kraljevstvo. On će biti graditelj Hrama. I to ne više materijalnog zdanja gdje Bog ne stanuje.
Njegov stan, njegovo prebivalište jest živi čovjek, svaki kršćanin koji njeguje u sebi božanski život milosti (usp. Ef 2,22).
Hram Gospodnji je Crkva Božja kao zajednica Kristovih vjernika.

Mi smo doživjeli što je Davidu samo obećano.
Mesija je došao i ustanovio svoje vječno kraljevstvo u koje i mi spadamo.
I nad tom Crkvom Kristovom je razlivena vječna ljubav Božja. Kad je Bog tako vjerno sačuvao svoju naklonost prema nama, ne preostaje nam drugo nego s psalmistom pjevati o njegovoj ljubavi ovdje i u vječnosti.
»O ljubavi tvojoj Gospodine, pjevat ću dovijeka, od pokoljenja do pokoljenja usta će moja obznanjivati vjernost tvoju. Ti reče: „Zauvijek je sazdana ljubav moja!î U nebu utemelji vjernost svoju!« (Ps 89,2-3)

Na taj način ćemo najbolje iskazati zahvalnost Bogu što je svoje spasenje očitovao svim narodima svijeta. To je veliko Otajstvo Božje ljubavi prema nama ljudima. To je Misterij jedinstva Krista i Crkve kao zajednice Božjih odabranika i spašenika.
I ono što su proroci tek nagoviještali, mi kršćani to sada bjelodano uživamo.
Mi smo u Crkvi pozvani da živimo u zajedništvu ljubavi s Ocem i Sinom i Duhom Svetim. I to već sada po milosti i jednom zauvijek u slavi vječnoga života.
Ali dok smo još na putu prema nebeskom kraljevstvu, potrebna nam je živa, njegovana vjera i ustrajnost.
Bog je onaj koji je kadar podržati nas i učvrstiti da ne klonemo na životnom putu. Zato »Bogu, koji je jedini mudar, njemu po Isusu Kristu slava u vijeke vjekova!« (Rim 16,27).

Prema tome poput Marije trebamo se Bogu spremno otvoriti, napustiti uhodane putove grešnoga života i s vjerom se uputiti prema budućnosti koju nam Bog nudi.
Bog svakoga čovjeka poziva i očekuje njegov odaziv. Življena vjera uvijek je zvanje, a to znači poziv Božji i odaziv čovjekov. I kad se čovjek uključi založenom vjerom u Božji poziv, tada nastaje novi svijet. U tome Marija je svima nama najsavršeniji primjer i uzor poslušnosti Bogu.


Angelico: Navještenje

Ona je pružila Bogu najsavršeniju suradnju da bi po njoj mogao sići u povijest ljudskoga roda Spasitelj svijeta, Spasitelj svakog čovjeka i svake ljudske zajednice, cijele Crkve i čovječanstva.
Stoga »anđeo joj reče: „Ne boj se, Marijo, jer si našla milost kod Boga. Evo, 'ti ćeš začeti i roditi Sina' komu ćeš nadjenuti ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Previšnjega. Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati svršetka.î« (Lk 1,30-33)

Našli su i drugi smilovanje kod Boga i njegovu naklonost, ali nitko kao Marija koja je bila posve ispunjena Božjom ljubavlju. Samo Marija je ona Djevica koja je odvijeka bila predodređena i kroz vjekove naviještena kao Majka Mesije. Marijin Sin neće biti samo čovjek nego i pravi Bog, Emanuel: Bog s nama.
Kao Bog–čovjek On će nas spasiti i zato će mu Majka nadjenuti ime koje odgovara jedino njegovoj osobi i zadaći: Spasitelj.
Tako je tisućljetno iščekivanje završeno i najveći se Božji dar ljudima sada pruža.
I kad je Sin Božji začet, rođen i odrastao da nas spasi, onda je On zauvijek postao naš Kralj i Spasitelj.
Isus je došao i dolazi kao jedini pravi pastir i kao kralj mira i ljubavi koju On u svojoj vjernosti iskazuje po Crkvi, naročito u liturgiji koja obuhvaća čitav naš život, od kolijevke do groba. Neka nam stoga Kristova i naša Majka Marija pomogne da još savršenije prionemo uz Božju volju za spasenje naše i spasenje svega svijeta.

Amen!

Hvaljen Isus i Marija!

Čitanja: 2 Sam 7,1-5.8b-11.16
Ps 89,2-3.4-5.27 i 29
Rim 16,25-27
Lk 1,26-38


Post je objavljen 28.09.2010. u 19:50 sati.