Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

BILI SMO LJUTI ŠTO TIJELA POGINULIH VATROGASACA NITKO NIJE PAZIO

ZADAR

Na zadarskom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Na suđenju optuženiku Draženu Slavici, bivšem zapovjedniku šibenskog JVP-a, svjedočili su šibenski vatrogasci Josip Zoričić i Mate Bačić te Mario Jozić iz DVD-a Vodice.

Svjedočio je i Mario Cvitan, sezonski radnik koji je kobnoga dana dežurao u vatrogasnom operativnom centru, no on je sat i pol vremena na upite o požaru i Draženu Slavici, s kojim je bio toga dana, odgovarao uglavnom riječima "nisam bio ovlašten i ne sjećam se" pa je optužba zatražila preslušavanje razgovora.

Vatrogasaci su svjedočili kako je njihova grupa od šest vatrogasaca na dan tragedije ostala gasiti požar na Kornatu u uvali Kravljačica i da su tek nakon poziva Mirka Juričeva Mikulina saznali da ga je sin Ante nazvao i rekao mu da ih je opkolila vatra.

Mate Bačić je kazao kako su kobnog dana oko ponoći samoinicijativno krenuli tražiti kolegu za kojeg im je rečeno da je nestao.

– Oko jedan poslije ponoći našli smo jednog, pa drugog, a na kraju ukupno šest stradalih vatrogasaca. Stradali vatrogasci bili su zgrčeni na leđima ili na boku, a jedan koji je bio u stijenama imao je podkapu. Bili smo frustrirani što pronađena tijela mrtvih vatrogasaca nitko nije pazio i mislili smo da su ih odnijeli – rekao je Mate Bačić, koji je poput vatrogasca Josipa Zoričića, ali i ranijih svjedoka, svjedočio o lošem odnosu Dražena Slavice prema podređenim vatrogascima.

Josip Zoričić je potvrdio da je kobnog dana Ivica Crvelin govorio da će reći da na Kornat neće ići i on i sin mu Ante, no da su mu ostali kolege rekli da se to zbog straha neće usuditi reći Draženu Slavici.
cro.time.mk

Post je objavljen 15.03.2011. u 14:33 sati.