Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

The Burrowers (2008)

Grabežljivci (2008)

Photobucket

Produkcija: Blue Star Pictures
Režija i scenarij: J.T. Petty
Muzika: Joseph LoDuca

Uloge:
Karl Geary...........................Fergus Coffey
William Mapother..............William Parcher
Clancy Brown.....................John Clay
Doug Hutchison..................Henry Victor

Film je imao premijeru 9. listopada, 2008 godine (Toronto International Film Festival)
Trajanje: 96 minuta
Budžet: oko 7 milijuna $
Nagrade:
2008 godina – zaradio nominaciju u kategoriji najboljeg filma na Sitgesu – Katalonskom Međunarodnom Filmskom Festivalu
Foršpan filma

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Nakon što cijela obitelj naseljenika tajanstveno nestane iz njihova doma, njihovi najbliži susjedi odluče otkriti što se zaista dogodilo. Irski imigrant u potrazi za svojom voljenom, naivni tinejdžer koji će učiniti sve kako bi se dokazao, bivši rob koji sanja o boljoj budućnosti i par iskusnih boraca upute se u divljinu očekivajući rutinski sukob s odmetnutim indijanskim ratnicima. No, uskoro otkrivaju da njihovi suparnici nisu ljudska bića.''

Photobucket

RECENZIJA:
- ''The Burrowers", je film redatelja i pisca J.T. Pettyja ("S&Man", "Splinter Cell", "Mimic: Sentinel") i neobična je kombinacija horrora i westerna.
U prošlosti nismo imali baš prilike vidjeti kako se ta dva žanra spajaju u filmskom svijetu iako nam svijet stripa govori kako je ta kombinacija odlična (Zagor, Magični Vjetar, Traper Keri...pa čak ponekad Tex Willer i Kit Teller uskoče u svijet strave i užasa).

Današnji film koji možete od nedavno kupiti u svim Konzumovim trgovinama po cijeni od 14,90kn je sve samo ne odličan film, a evo i zašto:


Što valja kod filma:
- glumačka postava
- muzika
- ima dvije brutalne scene


Što ne valja kod filma:
- scenarij i priča, te režija
- atmosfera i karakterzacija
- čudovišta
- CGI krv

Photobucket

Završna riječ:
- Tijekom gledanja filma osjećao sam se kao da gledam kako je netko pokušao ekranizirati jednu od Zagorovih epizoda poput one ''Ljudi Žabe'' (svako malo sam mislio sad će da se pojavi Zagor...pa makar i onaj turski), ali sa lošim pristupom u razradi same priče.
I baš je priča ta koja je obećavala, no scenarist i ujedno redatelj J.T. Petty (redatelj također lošeg C filma ''Mimic 3'') je uspio sve to uspavati svojom tromom režijom i nezanimljivim scenarijem.
Početak je ispao neloše i dovoljno je zanimljiv da vam privuče pažnju, no od sredine sve se pretvorilo u proljev i dosadu. Film nema napetosti, ni atmosfere, nedostaje mu akcije, a ako izuzmemo 2-3 scene u kojima se beštije stidljivo pojavljuju možemo reći da je ovo još jedan hororac bez poante.
Kad počne odjavna špica u kojoj se vrti jako dobra muzika (jedno od rijetkih dobrih stvari ovog filma) gledatelj se u čudu pita o čemu se tu radilo, jer ''The Burrowers'' je svakako creature featture film, no zbog glupog nedorečenog kraja, sve pada u vodu.

Najgori su mi filmovi poput ovog, jer obećavaju da bi mogli biti pristojno ostvarenje (nešto ala ''Feast'' samo sa kaubojima), a ono mućak. Dijalozi su slabi, karakterizacija baš nikakva, a jedini koji se stvarno trude i koji odrađuju svoj posao profesionalno su glumci, kojima scenarij nije dopustio da malo poprave dojam.
Tako u odličnoj glumačkoj postavi imamo prilike vidjeti - Clancyja Browna (narednik Zim iz ''Zvjezdanih Vojnika''), Douga Hutchisona (Loony Bin Jim iz odličnog ''Punisher: War Zone''), Williama Mapothera (''The Grudge'', ''The Zodiac'') i Karla Gearyja (''Mimic: Sentinel'').
Za odličnu mjuzu je zaslužan stari prijatelj Sama Raimija Joseph LoDuca (''Evil Dead trilogija'', ''Brotherhood of the Wolf'') i to bi bilo sve gledajući pozitivne stvari u filmu.

Što se tiče stvorenja koji se pojavljuju u filmu nisam bio impresioniran njihovom pojavom, te se nisu ni trebali pojavljivati jer ionako i ovako nisu mnogo sudjelovali u razvoju radnje.
Neki gori filmovi od ovog su imali barem zanimljivije beštije. Ako nekog zanima film ima i nekoliko CGI scena, od kojih su efekti krvi ultražalosni.
Ne, znam ovo je svjetlosnim godinama daleko od recimo kultnog ''Ravenus'' (1999), no također sto puta manje zabavno nego ''Tremors 4: The Legend Begins'' u kojem također kauboje teroriziraju stvorenja ispod zemlje. Nije mi žao što sam film kupio, ali što je je film je slab i jedva gledljiv...stoga mislim da bi bilo lijepo da ga zaobiđete, jer bih vam bolje bilo da pogledate (ako već niste) spomenutu Tremors četvorku, a ako vam se slučajno ne da pričekajte još par mjeseci kad u kina stiže ''Cowboys & Aliens'', te također na DVD-u očekujte (samo što nije) ''Gallowwalkera'' Wesleyja Snipesa...


Post je objavljen 14.03.2011. u 02:28 sati.