Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke američkog rata za nezavisnost

Bitka kod Trentona – 26. prosinac 1776.

Nakon neuspješnih bitaka koje je vodila Američka kontinentalna vojska, još od Brooklyna, pa sve do White Plains (Bijele ravnice), te nakon gubitka utvrda fort Washington i fort Lee, general Washington žurno treba pobjedu, jer u protivnom prijeti opasnost da se vojska 'Kontinentalaca' raspadne.

General Washington povlači se s glavninom vojske (oko 2400 vojnika 'regulara' i pripadnika milicija iz Virginije, Delaware, Pennsylvania, New Hampshire, Massachussetts, Connecticut i New Yorka sve je što je još ostalo od vojske 'kotinentalaca') sve do zapadne obale rijeke Delaware.

Točno na Božić 25. prosinaca 1776. general Washington odlučuje priječi rijeku Delaware i napasti grad Trenton koji brani oko 1400 Hessianaca (Hessena). U gradu su dvije njemačke pješačke pukovnije i jedna pukovnija lakih pješaka 'Jager' pod zapovijedanjem brigadira Rahla, Knyphausena i Lossberga, te jedan eskadron iz sastava britanske 16. lake dragunske pukovnije.

Photobucket
General Washington i njegovi vojnici po izuzetno lošem vremenu izveli su nastupnu hodnju u kojoj će potpuno iznenaditi Hessiance

Brigadir Rahl znao je da je na drugoj obali general Washington, pa je svake noći slao ophodnju prema rijeci Deleware, no, američki špijun John Honeyman uvjeravao ga je da je američka vojska preslaba za napad i još k tomu tko bi prešao rijeku kojom plove sante leda. Te noći 25./26. prosinac započela je snažna snježna mećava, pa njemačka ophodnja nije ni upućena prema rijeci, a baš tog trenutka general Washington prelazi rijeku Deleware.

Čim je prikupio svoje postrojbe na drugoj obali general Washington organizirao je napad na grad Trenton iz tri smjera, a Hessiancima je ostavio odstupnicu prema zaleđenoj rijeci Deleware.

Photobucket
General Washington i njegovi vojnici prelaze rijeku Deleware u čamcima

Kako su njemački vojnici malo bučnije slavili Božić i do 0300 zaspali mamurni, umorni i poneki pod utjecajem alkohola, u tom trenutku 'kontinentalci' su napali s tri smjera. Hessianci su bili potpuno iznenađeni i pokušali su pružiti otpor, ali ih je američko topništvo pod zapovjedništvom satnika Alexandera Hamiltona u tome potpuno spriječilo.

Brigadir Rahl pokušao je prikupiti svoje raspršene i rastrojene postrojbe u obližnjem voćnjaku, te organizirati protunapad, no, ubrzo je brigadir Rahl pao pogođen zrnom muškete, pa su se ostali njemački vojnici potom predali.

Photobucket
General Washington motivirajućim govorom pred bitku pokušava podići bojno ćudoređe svojim vojnicima

Amerikanci su imali dva mrtva i dva ranjena, mrtvi su bili vojnici koji su se smrzli (američki vojnici bili su lako odjeveni bez zimskih šinjela, a veliki broj nije ni imao čizme, jer su im se raspale, pa su imali krpene nazuvke), a ranjeno je bilo dvoje časnika 'kontinentalaca' satnik William Washington i poručnik James Monroe.

Britanski eskadron iz sastava 16. lake dragunske konjaničke pukovnije napustio je Trenton prije bitke, a Hessianci su imali 20 poginulih, 100 ranjenih i oko 1000 zarobljenih.

Bila je ovo prva velika vojnička pobjeda Američke kontinentalne vojske koja joj je itekako trebala, a general Howe nije se mogao načuditi kako su samo njemački vojnici mogli biti toliko iznenađeni i nakon samo sat vremena potučeni.

No, ubrzo će doći do još jedne bitke u kojoj će Američka kontinentalna vojska odnijeti još jednu pobjedu, bila je to bitka kod grada Princetona nadnevka 3. siječnja 1777. godine.

Photobucket
shema bitke kod Trentona

Post je objavljen 12.03.2011. u 19:22 sati.